Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/04/2024 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mirisi koje bi trebalo da izbjegavate u sobi ako želite dobar san

Neki mirisi mogu da vam poremete san. Vrlo je vjerovatno da niste razmišljali o tome kako miriše vaša spavaća soba. Ispostavilo se da mirisi koje osjećate dok pokušavate da utonete u san mogu imati veliki uticaj na količinu i kvalitet vašeg sna.

Postoje neki mirisi koji nas mogu učiniti budnijima, dok su drugi ekvivalent uspavanki, prenosi N1 Zagreb.

Hana Čapman, osnivačica Ava May Aromas, udružila se s Karl Gasia, kako bi sve objasnila.

- Neki vas mirisi mogu učiniti budnijima, poput citrusa i peperminta. Pepermint ima oštru, osvježavajuću aromu i dokazano je da njegov miris povećava budnost i fokus. To je zato što se vjeruje da mirisi mente stimuliše hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje i budnost. Citrusi takođe stimuliše ovaj dio mozga – s mirisima limuna, limete, narandže i grejpa takođe se smatra da imaju okrepljujući učinak na nivo tegoba i cjelokupno stanje uma, objasnile su.

I nauka to potvrđuje. Studija iz 2008. na Univerzitetu Sinsinati istraživala je uticaj biljnih eteričnih ulja na kogniciju i raspoloženje.

Istraživači su raspršili paprenu mentu i otkrili su da ispitanicima povećava budnost.

Kako držanje telefona noću kraj kreveta utiče na vaš san

Mirisi citrusa, poput limuna i narandže, poznati su po svojim okrepljujućim svojstvima, savršenim za pomoć da se osjećate puni energije.

Međutim, na isti način na koji nas neki mirisi ohrabruju, drugi nas opuštaju i smiruju, zbog toga Čapman predlaže korištenje eteričnih ulja u vašoj noćnoj rutini.

- Dodavanje određenih mirisa vašoj rutini spavanja, bilo da se radi o lokalnoj uporabi eteričnih ulja ili kroz uljni difuzer, može biti korisno, kaže ona.

Prvo je važno odabrati miris koji će vam biti ugodan i opuštajući jer je to lični izbor.

- Integrisanje istog mirisa više puta može biti korisno jer će nakon nekog vremena vaš mozak povezati miris sa snom i opuštanjem, savjetuje Čapman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:56