/ GETTY IMAGES-VLG
26/03/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovo su najefikasniji sastojci koji uklanjaju fleke na licu

Neke od mrlja se mogu skroz eliminisati, dok se druge samo smanjuju i drže pod kontrolom

Kada vidimo osobu sa flekama na koži, automatski je doživljavamo najmanje deset godina starijom nego što jeste. Nažalost, depigmentacije i fleke na licu imaju takav uticaj na naš ukupan izgled. Upravo zbog toga, uklanjanje fleka sa lica postalo je jedan od primarnih zahtjeva kozmetičke industrije. Jer, iako se fleke na licu mogu pojaviti iz više razloga, najčešće ih izaziva prekomjerno izlaganje suncu, hormonski disbalans i jaki zagađivači. Da li ste spremni da riješimo ovaj problem? Kako tretirati fleke na licu?

Da biste efikasno tretirali fleke na licu, jako je važno da dermatog otkrije nihov uzrok. Neke od mrlja se mogu skroz eliminisati, dok se druge samo smanjuju i drže pod kontrolom. Takođe, sastojci kojima ćete ih tretirati sasvim su drugačiji od uzroka do uzroka. Melazma i solarne mrlje ne liječe isto, a najsloženije je liječenje hormonski izazivanih fleka na licu.

Upravo od toga kakve su vam potrebe zavisi da li će vam dermatolog dati samo lokalne depigmentante ili će uključiti i neku drugu terapiju ili možda kozmetičke procedure kao što su pilinzi ili laseri.

Najefikasniji sastojci za fleke na licu

Među najčešće korišćenim i najefikasnijim su:

retinoidi

azelaična kiselina

traneksaminska kiselina

niacinamid

vitamin C

kojična kiselina

arbutin

ekstrakt sladića

glikolna kiselina

mliječna kiselina.

Vrijeme je da otkrijete koji je od ovih sastojaka najbolji za vas.

Retinol

Retinol može da ublaži proizvodnju tirozinaze, enzima integralnog za formiranje melanina. Ovaj preventivni mehanizam može da uspori pojavu novih hiperpigmentiranih mrlja – zbog čega se reklamira kao najbolji sastojak za njegu kože za liječenje kožnih stanja kao što su hiperpigmentacija i melazma.

Azelaična kiselina

Ona je takođe inhibitor tirozinaze. To znači da djeluje slično kao arbutin i hidrohinon da bi suzbili proizvodnju pigmenta melanina. To ga čini odličnim tretmanom za akne, rozaceu i hiperpigmentaciju.

Traneksaminska kiselina

Dokazano je da traneksamska kiselina može da poništi hiperpigmentaciju izazvanu UV zračenjem. To je zato što traneksamska kiselina inhibira vezivanje plazminogena za keratinocite, što zauzvrat smanjuje aktivnost melanocitne tirozinaze, što dovodi do smanjenja arahidonske kiseline i prostaglandina. Laički rečeno – preokreće loše dejstvo sunčevih zraka. I za to je potrebno 8 do 12 nedjelja upotrebe.

Niacinamid

U kliničkim studijama, niacinamid je značajno smanjio hiperpigmentaciju učesnika nakon 4 nedjelje upotrebe. Zaključci ove studije ukazuju na to da je niacinamid efikasno jedinjenje za osvjetljavanje kože koje djeluje tako što inhibira transfer melanozoma sa melanocita u keratinocite.

Vitamin C

Još jedan sastojak koji sprečava sintezu melanina. Široko se koristi u dermatologiji kao modalitet liječenja hiperpigmentisanih fleka na koži. Promjene na koži koje se vide sa vitaminom C ne nastaju brzo. Serumu vitamina C može biti potrebno 12-16 nedjelja da deluje na tamnim flekama i 6-12 mjeseci da djeluje na borama.

Kojična kiselina

Smatra se najboljom kiselinom za upotrebu kod hiperpigmentacija jer ne samo da inhibira sintezu melanina, već posjeduje i moćne antioksidanse. Da biste vidjeli razultat neophodno je koristi koncentracije od 1 do 4 odsto.

Arbutin

Kada su u pitanju najefikasniji sastojci za fleke na licu, on bi morao da bude pri vrhu liste. U svijetu je jedan od najprepisivanijih sastojaka za izbjeljivanje kože. Zašto? Arbutin može da utiče na staračke fleke, ali i melasmu. Ovaj sastojak se u našem ogranizmu pretvara u najmoćnije jedinjenje za borbu protiv fleka na licu – hidrohinon. Ali, za razliku od originialnog jedinjena koje se mora koristiti vrlo obazrivo, arbutin se oslobađa polako i nema neželjene efekte.

Sladić

Sladić – ekstrakt sladića može olakšati hiperpigmentaciju. Istraživanja sugerišu da ekstrakt sladića, nazvan glabridin, može imati antiinflamatorno (antiupalno) i antioksidativno dejstvo, kao i da utiče na beljenje kože.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina može biti efikasan sastojak za smanjenje hiperpigmentacije. Međutim, jaki ili iritantni proizvodi za njegu kože takođe mogu izazvati hiperpigmentaciju. Posebno je važno za osobe koje su sklone hiperpigmentaciji da koriste neiritirajuće, nježne pilinge.

Mliječna kiselina

Može se koristiti na svim tipovima kože, uključujući i osjetljivu kožu. Ne izaziva crvenilo ili iritaciju i koristimo ga za površinske pilinge. Ova kiselina može efikasno ukloniti melazmu jer blokira enzime odgovorne za proizvodnju melanina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:06