/ -SHUTTERSTOCK
14/01/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve prednosti smijeha za organizam

Sagorijeva kalorije, čuva srce

Sigurno ste primijetili kako se osjećate mnogo lakše i bolje nakon što se dobro ismijete.

Nauka je pokazala da smijeh nije dobar samo zbog toga što pomaže da se opustite, već i zbog toga što čini mnogo pozitivnih stvari za vaše zdravlje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Obesity, smijanje takođe sagorijeva kalorije. Tačnije, 10 do 40 kalorija ako se smijete 10 do 15 minuta dnevno. To je otprilike količina kalorija koju unesete dok pojedete malu čokoladicu.

Istraživači su do zaključaka došli mjereći broj otkucaja srca i potrošnju energije (stopu metabolizma) kod 100 dobrovoljaca koji su gledali humoristične isječke.

"Otkrili smo da, kada su se ljudi smijali, povećanje je bilo oko 20 posto iznad prosječne stope metabolizma u mirovanju", podijelio je za NBC News dr Bučovski sa Univerziteta Vanderbilt.

Takođe, smijeh može imati sličan učinak na vaše hormone kao i vježbanje. Kada se smijete 15 minuta jednako je kada trčite ili radite neku drugu kardioaktivnost. Smijanje podstiče i veći unos kiseonika, a smijehom se možemo boriti i protiv stresa, bolova, tako da su njegove dobrobiti za organizam više nego očigledne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:19