/ - FOTO: TV HRAM
17/01/2023 u 15:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mudri citati Vladete Jerotića o ljubavi: Voljeti drugog čovjeka znači razumjeti ga

Nije lako voljeti čovjeka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude

Vladeta Jerotić bio je srpski znameniti akademik.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gdje je završio osnovno obrazovanje i pohađao Drugu mušku gimnaziju i Medicinski fakultet, na kojem je stekao diplomu psihijatra.

Specijalizovao je neuropsihijatriju i psihoterapiju u Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Jerotić je stvorio obimno i složeno djelo iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, filozofije, religije i književnosti. 

Preminuo je septembra 2018. godine, a njegove mudre riječi i citati i danas se pamte i pišu za sve buduće generacije što dolaze.

Citati Vladete Jerotića o ljubavi:

Čovek je zadovoljan i naslađuje se kada ga neko voli, ali je radostan kada on voli. Ljubav i radost svakako su čovjekove osobine i doživljaji koji ga čine najvećom snagom prirode.

Prirodnoj težnji prema ljubavi potrebni su povoljni uslovi za razvoj. Jer voljeti drugog čovjeka znači i razumjeti ga, a svakako i – opraštati mu. Nije, doduše lako voljeti čovjeka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude.

Ne znam da li je ijedan čovjek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili na drugi način, koliko smo i sa kakvom snagom u djetinjstvu bili voljeni, toliko i mi volimo druge.

Pokorni smo iz straha, a poslušni iz ljubavi.

Ako nema vere, nade i ljubavi, a odavno nema, traženje smisla je u zadovoljstvu, zadovoljenju nagona i površnih senzacija.

Nije, doduše, lako voljeti čovjeka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo, već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude. Zato, ako nekoga stvarno volite, pokušajte da ga promijenite svojom ljubavlju, a ne ultimatumima.

Ukoliko su želje intenzivnije, utoliko je i strah jači.

Ako ste usamljeni, to je zbog toga što ste sami sebe izolovali, ako ste dovoljno skromni nećete nikada ostati usamljeni. Pokušajte da siđete i naučite skromnost i nećete nikada više biti sami.

Ukoliko majka svojom ljubavlju prema detetu ispoljenom dojenjem, brigom i privrženošću (ne i pretjeranom brigom, jer je ta briga onda znak neurotičnog straha kod majke) – ovoj majčinoj ljubavi ubrzo se pridružuje i otac – ostanu dosledni u ispoljavanju istinskih osjećanja prema djetetu (ostajući stalno privrženi jedan drugom u ljubavi) – stvoreni su, povoljni uslovi da vjera djeteta u život ostane u njemu trajna.

Niko poludio nije od apstinencije - to vam kaže Vladeta Jerotić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:31