Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
24/01/2024 u 23:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon 70 godina otvorena prva prodavnica alkoholnih pića u Saudijskoj Arabiji

Prodaje se više vrsta alkoholnih pića, vina i dvije vrste piva, a zaposleni su tražili od kupaca diplomatske legitimacije i da stave mobilne telefone u torbe dok su u radnji

U Saudijskoj Arabiji je, nakon više od 70 godina, otvorena prva prodavnica alkoholnih pića, što je još jedan korak u liberalizaciji donedavno ultrakonzervativnog kraljevstva.

Iako je prodaja ograničena na nemuslimanske diplomate, prodavnica u Rijadu dolazi u trenutku kada prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman želi da od države napravi turističku i poslovnu destinaciju, u okviru ambicioznih planova da njena ekonomija polako prestane da bude zavisna isključivo od nafte, prenose agencije, javlja N1.

Prodavnica se nalazi pored supermarketa u diplomatskoj četvrti Rijada, rekao je američkoj agenciji jedan diplomata, koji je danas bio u radnji i kaže da je slična luksuznoj „djuti fri“ prodavnici na velikom međunarodnom aerodromu.

Prodaje se više vrsta alkoholnih pića, vina i dvije vrste piva, a zaposleni su tražili od kupaca diplomatske legitimacije i da stave mobilne telefone u torbe dok su u radnji.

Do sada su diplomate mogle da uvoze alkohol preko specijalizovane državne službe.

Saudijska Arabija je zabranila alkohol početkom pedesetih godina prošlog vijeka. Tadašnji kralj Abdulaziz, osnivač Saudijske Arabije, zaustavio je prodaju nakon incidenta iz 1951. godine, kada se jedan od njegovih sinova, princ Mišari, napio i sačmaricom ubio britanskog vicekonzula u Džedi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:24