/ -SHUTTERSTOCK
14/03/2025 u 19:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta se dešava s našim tijelom ako svaki dan konzumiramo jogurt?

Jogurt je izuzetno hranljiva namirnica. Ukusan je i dovoljno svestran da možete da ga jedete samostalno, u činiji sa granolom, uz omiljeno voće ili da ga koristite kao osnovu za pripremu ukusnih soseva i preliva za salate.

Pun je hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma i probiotika, što ga čini izuzetno zdravim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti, jogurt se odavno povezuje s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje kostiju, poboljšanje zdravlja probavnog sistema i održavanje tjelesne težine.

Prema riječima nutricionistkinje Bruk Glejzer, redovna konzumacija jogurta pokazala se korisnom za poboljšanje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, smanjenje rizika od dijabetesa i jačanje imunološke funkcije.

Koji tip jogurta je najzdraviji?

Važno je odabrati najkvalitetnije vrste koje odgovaraju vašim ciljevima u vezi sa ishranom i zdravljem. Opšte pravilo pri izboru najzdravijeg jogurta jeste da treba imati viši sadržaj proteina i niži sadržaj dodatih šećera.

Proteini pomažu u održavanju sitosti, poboljšavaju mišićnu masu i doprinose regulaciji tjelesne težine, dok smanjenje unosa dodatih šećera može smanjiti želju za slatkim, pomoći u prevenciji upala, smanjiti rizik od srčanih bolesti i spriječiti prekomjerno gojenje.

Koje su moguće prednosti konzumiranja jogurta?

Unos proteina

Jogurt, posebno grčki jogurt ili islandski skir, može biti odličan izvor proteina uz niske nivoe šećera i masti. Pošto proteini pomažu u održavanju sitosti smanjenjem hormona gladi i suzbijanjem želje za hranom, hrana bogata proteinima, poput jogurta, može biti odličan doručak kojem možete dodati voće, granolu ili orašaste plodove, ali i užina koja će vam pomoći da ostanete siti do večere.

Regulacija krvnog pritiska

Prema nutricionistkinji Lizi Jang, istraživanja pokazuju da je jogurt koristan za zdravlje srca i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Journal of Hypertension otkrila je da veća konzumacija mliječnih proizvoda, posebno jogurta, smanjuje broj slučajeva povišenog krvnog pritiska kod odraslih osoba.

Konkretno, pokazalo se da kombinacija povećanog unosa jogurta i pridržavanja DASH dijete smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za čak 30 procenata.

Može smanjiti nivo lošeg holesterola

Pored toga što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, jogurt može doprinijeti zdravlju srca regulacijom nivoa holesterola. Studija objavljena u časopisu Journal of Dairy Science proučavala je efekat probiotskog jogurta kod osoba s dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija ovog jogurta može smanjiti nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola, kao i ukupnog holesterola.

Unos kalcijuma

Pored proteina, jogurt obezbjeđuje i kalcijum, koji je ključan za rad mišića, nervnog sistema, krvnih sudova i kostiju. Ako ne unosite dovoljno kalcijuma kroz ishranu, tijelo će početi da ga izvlači iz kostiju, što može oslabiti njihovu strukturu. Zato je važno redovno konzumirati izvore prehrambenog kalcijuma, a mliječni jogurt jedan je od najbogatijih izvora ovog minerala.

Poboljšanje varenja

Jogurt sadrži korisne bakterije, probiotike, koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Međutim, nisu svi jogurti podjednako bogati probioticima. Nutricionistkinja Lindzi Kejn preporučuje odabir jogurta koji na pakovanju imaju oznaku "žive i aktivne kulture", jer proces pasterizacije može uništiti probiotske bakterije.

Jačanje imuniteta

Probiotici u jogurtu pomažu imunološkom sistemu jer regulišu šta prolazi kroz crijevni zid u krvotok. Glejzer objašnjava da "naš mikrobiom deluje kao čuvar koji odlučuje koje supstance mogu ući u tijelo, a koje treba zaustaviti, čime pomaže imunološkoj funkciji".

Može usporiti proces starenja

Jogurt sadrži hranljive materije poput kalcijuma, proteina, magnezijuma i probiotika, koje mogu pomoći u sprečavanju problema povezanih sa starenjem, poput gubitka gustine kostiju i smanjenja mišićne mase, piše Eat This, Not That.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Koja Ura ili spajić budala je ovo uradila? Da li je dr Vukčević trebalo da se povuče, to ostaje otvoreno pitanje. Ali ga je Ura ikona ružnog koja je donedavno vodila UPC izbjegavao jer zna i umije... Ko je podmetnuo ovu vijest da napakosti?

Mila Kasalica
Još nema objavljenih komentara

Ostavite svoj komentar

  1. Registrujte se ili prijavite na svoj nalog
19. mart 2025 20:45