Mont Everest / - PRINTSCREEN/PAL TERAVAGIMOV/SHUTTERSTOCK
18/05/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nepalski alpinista osvojio Everest 27. put, postigao novi rekord

Vodič više od 20 godina, Kami Rita osvojio je vrh visok 8.848 metara 1994. godine. Od tada je stizao na vrh Everesta gotovo svake godine

Nepalski alpinist šerpa Kami Rita osvojio je u srijedu Mont Everest 27. put i potukao sopstveni rekord na krovu svijeta, objavili su zvaničnik vlade i organizatori ekspedicije. 

- Da, Kami Rita uspeo se na Sagarmathu 27. put, rekao je zvaničnik iz Ministarstva turizma Bigijan Koirala, nazivajući planinu nepalskim nazivom.

- Uspješno se popeo uz vijetnamskog alpinistu, izjavio je za agenciju AFP Mingma Šerpas iz agencije Seven Summit Treks, prenosi N1.

Kami Rita Šerpas (53), držao je rekord od svog 22. uspona 2018. godine i tako potukao uspjehe dvojice drugih šerpasa koji su danas u penziji.

U nedjelju je šerpas Pasang Dava (46 godina), osvojio vrh Everesta 26. put i time se nakratko izjednačio s Kamijem Ritom.

Vodič više od 20 godina, Kami Rita osvojio je vrh visok 8.848 metara 1994. godine.

Od tada je stizao na vrh Everesta gotovo svake godine, pa je čak u nekoliko navrata vodio prvu ekipu koja je zadužena da otvori put prema vrhu.

- Te rekorde nisam postizao s namjerom da ih ostvarim, ne, oni su dio mog posla vodiča, objasnio je šerpas za AFP u aprilu kada je išao u bazni logor.

Rođen 1970. godine u selu Tame na Himalajima, koje je poznato kao kolijevka nadarenih alpinista, šerpas Kami Rima stekao je nadimak „Čovjek sa Everesta“.

Nepalski vodiči, uglavnom šerpasi iz doline oko Everesta, istinski su stubovi alpinističkog sektora na Himalajima koji je ključan za privredu te zemlje.

Šerpasi uzimaju na svoja pleća ogroman teret: od nošenja hrane i opreme, do učvršćivanja užadi i popravljanja alpinističkih ljestvi.

Osam od deset najviših vrhova na svijetu nalazi se u Nepalu, zemlji koju pohode stotine alpinista svake godine u proljeće kada su temperature malo više, a vjetrovi uglavnom mirni. Maj je idealan mjesec za uspon jer je vrijeme bistro prije dolaska monsuna s juga koji donose oblake i snijeg na vrhove, odnosno kiše u niže predjele.

Ove godine, vlasti su izdale 478 dozvola za uspon alpinistima iz inostranstva, što je najviše dosad, primjera radi, u odnosu na 408 dozvola 2021, podsjeća agencija Rojters.

Nepal je jako kritikovan jer izdaje toliki broj dozvola brojnim alpinistima od kojih mnogi nemaju dovoljno iskustva za uspon na Everest.

Opasna gužva može izazvali čepove, posebno na donici „Hillary step“, prije samog vrha. Godine 2019. devet iscrpljenih penjača umrlo je na Everestu čekajući da prođe tu zadnju dionicu zbog dugog reda penjača koji su se uspinjali, odnosno silazili.

Na Everest alpinisti su se penjali više od 11.000 puta, kako s nepalske, tako i s tibetske strane, od prvog uspona 1953. godine, s tim da se mnogi od njih vraćaju i osvajaju vrh nekoliko puta.

Više od 320 ljudi poginulo je u planinama, prema zvaničnim podacima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:22