/ - PHOTO BY PERICA OREšKOVIć ON UNSPLASH
30/06/2023 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove dvije biljke mogu vas spasiti ujeda komaraca

Jedna od biljaka koja može efikasno otjerati komarce je lavanda

Komarci su često neprijatelji broj jedan kada je u pitanju boravak na otvorenom. Njihovi iritantni ujedi mogu izazvati nelagodu i svrab koji je ponekad neizdrživ. Međutim, postoji rješenje za ovaj problem koje je jednostavno i prirodno.

Jedna od biljaka koja može efikasno otjerati komarce je lavanda. Ova prelijepa biljka ima miris koji je divan za nas, ali ujedno odbojan za ove napasti. Miris lavande djeluje kao prirodni repelent i tjera komarce. Možete je uzgajati u bašti ili saksijama na terasi, tako da će vam pružiti zaštitu od komaraca dok uživate na otvorenom prostoru.

Druga biljka koja je poznata po svojim insektorepelentnim svojstvima je ruzmarin. Ova aromatična biljka ne samo da će dodati okus vašoj hrani već će i otjerati komarce.

Ruzmarin ima jak i prijatan miris koji komarci ne podnose. Možete ga uzgajati u bašti, saksijama ili čak koristiti sušeni ruzmarin u obliku mirisnih jastučića, prenosi Avaz.

Održavanje ovih biljaka je jednostavno. Lavanda i ruzmarin su otporne biljke koje vole sunčano mjesto i dobro drenirano zemljište. Redovno zalijevanje i eventualno orezivanje će im omogućiti da rastu zdravo i snažno. Također, možete osušiti cvjetove lavande i listiće ruzmarina kako biste ih koristili kao prirodne repelente u zatvorenim prostorima.

Zaboravite na užasne ujede komaraca i neizdrživi svrab uz pomoć lavande i ruzmarina. Ove biljke će vam pružiti prirodnu zaštitu od komaraca i omogućiti vam da u potpunosti uživate u svom vremenu na otvorenom. Uzgajajte ih lako, održavajte ih redovno i otjerajte komarce.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:32