Дехидратација у трудноћи / Шутерсток
03/04/2022 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дехидратација у трудноћи је опасна

Недовољно воде доводи до проблема и за мајку и за бебу

Хидратација у трудноћи је изузетно важна како за мајку, тако и за развој плода.

Када дође до зачећа, трудноће или дојења, постоји велика разлика у потребама, а многе жене се боре са хидратацијом током ових фаза. Труднице треба да пију 2-3 литре течности дневно како би њихов организам функционисао за двоје.

Зашто трудници треба додатна хидратација?

Нису само маме те којима треба одговарајућа хидратација, већ и њихова беба. Дехидратација у току трудноће може довести до мање количине амнионске течности, што може утицати на раст и развој дјетета, али и у неким случајевим може довести до превременог порођаја.

Такође је важно да будете хидриране ако желите да дође до зачећа. Што је цервикална слуз хидриранија, лакше је путовање кроз њу.

Добра хидратација је важна и током дојења јер доприноси количини млијека, али и њеном протоку. Када је жена дехидрирана, ни млијеко не тече тако лако и беба може бити фрустрирана јер је храњење теже. Осим тога, постоји већи ризик од маститиса ако је дојиља дехидрирана.

Који су знакови дехидратације?

Дехидратација може довести до симптома као што су умор, жеђ, суво грло и усне, тамна мокраћа, вртоглавица, затвор и главобоља, али и озбиљнијих здравствених проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:58