Уживајте у храни сједећи / -Уживајте у храни сједећи
05/05/2022 u 15:03 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гастроентеролози откривају зашто је здравиjе jести сједећи

Према риjечима љекара, неколико се малих промjена догађа у пробави када жваћемо и гутамо док стоjимо и савјетују да у храни уживамо искључиво сједећи

У журби се свима догоди да jеду "стоjећи", али управо због те журбе нико не размишља јесмо ли тиме задовољили или поврједили наш стомак, тачније пробаву.

Према риjечима гастроентеролога Пеjтона Берукима неколико се малих промjена догађа у пробави када жваћемо и гутамо док стоjимо.

Бржа пробава

- Првенствено треба напоменути да када стоjимо и jедемо крв ће се спустити до ногу, jедноставно ради гравитациjе, а то може узроковати смањен проток крви до желуца гдjе jе она потребна ради пробаве. Као резултат, пробава можда неће тако савршено радити па можемо доживjети и надутост и проблеме с пробавом – открива Беруким.

Беруким додаjе како се сличан ефект jавља и ако се крећемо одмах након jела jер тада долази до брже пробаве и лошиjе апсорпциjе нутриjената. Али то ниjе ништа због чега би се требало узруjавати.

Ако jедемо док стоjимо, вjероватно ћемо и брже жвакати и гутати што може довести до још неких последица. Како др Беруким каже, што брже jедемо, веће су шансе да ћемо прогутати и доста ваздуха, а то све води до поjаве гасова и надутости.

image

Жвакање хране

-Жвакање хране

Недовољно жвакање

Брзо али недовљно жвакање и гутање могу довести до грчева у стомаку jер jе у том случаjу желуцу потребно више времена да разгради и провари храну. Ако вас мучи баш оваj проблем и не можете пронаћи олакшање, љекар савjетуjе да сjеднете, кад jедете умjесто да стоjите, и испратите пролазе ли симптоми. Ако jедете док сjедите, ваше искуство ће бити боље и више ћете уживати у храни.

Уживаjте у jелу

Када сjедите док jедете и оставите себи времена да уживате у jелу, можете очекивати неколико добробити за вашу пробаву. Како ће жвакање и гутање хране у стоjећем положаjу узроковати неке нуспоjаве, попут неугодног осjећаjа у стомаку, мале промjене могу побољшати варење.

Но др Беруким додаjе и како ће у том случаjу и наше ментално здравље профитирати. Према резултатима студиjа обjављене у магазину Journal of Integrative Medicine свjесно jедење одржаће симпатички нервни систем у доминациjи што ће помоћи и аутономном нервном систему да пробава функционише како треба.

Другим риjечима, стрес доказано омета гастроентеролошке механизме па ће цриjева слати сигнале мозгу, а он ће исто тако слати сигнале цриjевима када се нађе у проблему. Jасно се може закључити да желудац или цриjева коjа нису добро могу бити у том стању jер сте ви у депресиjи, анксиозни или под стресом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:25