Glavobolja  / -SHUTTERSTOCK
21/09/2023 u 19:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavobolja i umor su najmanji problem: Evo šta se dešava sa telom kada ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija predstavlja jedno od najtiših i najopasnijih stanja

Zbog nekvalitetnih prehrambenih navika, voda se nažalost često zamjenjuje gaziranim napicima pićima punih šećera. Ipak, čak i uz konzumiranje nezdravih napitaka, unos vode u telo još uvijek mora biti zadovoljen. Naša tijela su "dizajnirana" da rade samo na 60 odsto vode. Ipak, studije pokazuju da ni djeca ni odrasli ne uzimaju potreban sadržaj vode u jednom danu. Zauzvrat, nedostatak vode u organizmu može biti loš na više načina. Naime, dehidratacija je često povezana sa stanjima kao što su umor, problemi sa varenjem, anksioznost.

Da biste zaista razumjeli opasnosti od nedovoljnog konzumiranja vode tokom dana, morate znati i koje su nuspojave.

Suva koža, usne i oči

Tijelo reaguje na čudne načine kada nema vode. Zbog toga se dehidratacija može primijetiti na način na koji vaše usne, oči i koža izgledaju. Ako imate suvoću u ovim područjima, vaše tijelo vam može signalizirati da povećate dnevni unos vode. Osim ispucalih usana i umornih očiju, dehidratacija može dovesti i do začepljenih pora i akni.

Rijetko mokrenje; urin tamnožute ili smeđe boje

Ako nemate potrebu da mokrite, to znači da vaše tijelo nema dovoljno vode da se uključi u proces. Uz to, možete primijetiti i tamniju žutu ili smeđu boju urina, što je još jedan znak dehidratacije. Promena boje mokraće je obično posledica toksina koji su se "zaglavili" u tijelu.

Bol u zglobovima i leđima

Strukture kostiju u tijelu čine oko 80 odsto vode. Ova voda pomaže zglobovima i kostima da ostanu podmazani i fleksibilniji. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, patite od hronične boli u zglobovima i kostima, upale, pa čak i oštećenja bubrega i urinarnog trakta.

Umor i promjene raspoloženja

Voda je odgovorna za prenos kiseonika preko tijela, što direktno utiče na vaše raspoloženje. Kada ste dehidrirali, vi ste više podložni emocionalnim eskalacijama koje često mogu dovesti do teškog umora. Ovo može biti direktno povezano sa nesposobnošću tijela da prenosi kiseonik do vitalnih organa, i stoga pravilno funkcioniše.

Ako se ignoriše, nedostatak vode u organizmu može pogoršati promjene raspoloženja i dovesti do depresije, anksioznosti i konfuzije.

Neosnovana glad

Nedostatak vode u organizmu može se manifestovati gladovanjem, čak i nakon jela. Ovo stanje je izazvano samim tijelom i ukazuje na potrebu da se nadoknadi gubitak vode kroz hranu. Ako se iznenada osjećate gladni kada ne bi trebalo, popijte čašu ili dve vode i to vam može vam pomoći da riješite problem.

Hipertenzija

Povišeni krvni pritisak može biti direktna posledica dehidratacije. Ovo stanje se dešava jer vam nedostaje vode da bi se krv razređivala, omogućavajući natrijumu da formira plak u protoku krvi.

Problemi sa varenjem

Voda je zadužena za praćenje probavnog procesa u našem organizmu. Ako ne uzimate dovoljno vode dnevno, toksini u organizmu se vraćaju u krv i utiču na digestivni trakt na negativan način. Neke od neželjenih efekata dehidratacije na digestivni trakt su grčevi, bolovi u stomaku, i zatvor.

Hronične glavobolje

Dehidratacija čini mozak zbunjenim, što često može imati ozbiljne posledice na njegovo pravilno funkcionisanje. Pored toga, nedostatak vode može se povezati sa pojavom jakih glavobolja i migrene, kao i gubitkom fokusa, orijentacije, pa čak i razuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:12