Душанка Лацмановић / -Душанка Лацмановић
01/05/2022 u 11:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Храна побољшава стање штитне жлијезде

Душанка Лацмановић, нутрициониста и дијететичар, савјетује лиjечење природним путем и промjену начина исхране и узимање биљних додатака-препарата уз помоћ коjих се може побољшати стање тироидне жлијезде

Код људи са Хашимотом имуни систем напада штитну жлиjезду.

- Ово може да доведе до стања у коjем штитна жлиjезда не производи довољно хормона за потребе тијела. Оно што jе посебно интересантно у вези овога синдрома jесте да многи људи болуjу од њега, а да тога нису ни свjесни - казала је нутрициониста дијететичар Душанка Лацмановић.

Лијечи се редовном терапиjом, а циљ jе довођење статуса хормона у крви у равнотежу. Велику помоћ, као и код свих аутоимуних стања, пружа избалансирана исхрана. Све чешће наилазимо на препоруку да то буде безглутенска дијета, али присутни су и још неки редукциони режими исхране. Ипак, већина нутрициониста се слаже да би особе са Хашимотом требале да направе са специјалистом индивидуални режим исхране.

image

Храна за Хашимото

-Храна за ХАшимото

Према ријечима наше саговорнице, симптоми неактивне штитне жлиjезде услед Хашимота могу да укључуjу добиjање на тежини, умор, изразито сува кожа и нокти, болови у мишићима, констипациjа, губитак или стањивање косе, ломљива коса.

- Узроци могу бути и лоша исхрана, стрес, као и недостатак хранљивих материjа у организму - објаснила је нутрициониста.

За оне коjи не желе да имаjу ниjедан од редукционих режима, коjи потпуно искључуjе из исхране неке састоjке, важи одабир одговараjуће хране уз консултациjу са стручним лицем и умјерене количине чиjи jе утицаj на функционисање организма испробан, уз разноврсност. Лацмановић савјетује лиjечење природним путем и промjену начина исхране и узимање биљних додатака-препарата уз помоћ коjих се може побољшати стање штитне жлиjезде.

Наша саговорница предлаже разноврсно поврће и воће.

- Што више шаргарепе, спанаћа, авокада, банана, сјемена сунцокрета, морске рибе, рибљих уља, интегралне житарице, махунарки. Препоручује се и конзумирање кеља, купуса,пасуља,соjе, сенфа, броколија и кикирикија, али унос ових намирница би требало ограничити на 2 пута у 15 дана - казала је.

Значаjно jе, како је објаснила, да исхрана буде богата биљним влакнима и да то на дневном нивоу износи око 40 грама.

- Уз адекватну исхрану значајан је и унос воде, чак 8 чаша на дан. Риба и рибље уље богато омега 4 масним киселинама се препоручуjе у исхрани без ограничења -предлаже Лацмановић.

Селен jе такође важан, напомиње наша саговорница.

- И низак ниво селена, важног минерала за функциjу мозга, имунитет и плодност, типичан jе за Хашимото пациjенте. Селен је макроелемент значаjан и благотворно дjелуjе у исхрани. Има га у туњевини и бразилском ораху - истакла је Лацмановић.

Више студиjа jе указало на везу између ниског нивоа витамина Д и поjаве Хашимото синдрома, а у jедноj jе чак 85 одсто испитаника имало недовољан ниво овог витамина. Због тога jе неопходно да свака особа коjа има сумњу на оваj поремећаj, уради ову анализу.

- Уз довољно излагање сунчевоj свјетлости, без коjе нема правилне апсоропциjе витамина Д, наjбољи извори витамина из исхране су риба, jаjа, млиjеко и млиjечни производи - закључила је Лацмановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:18