Preplanuli ten / -SHUTTERSTOCK
15/07/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hranom do preplanulog tena

Ovo su namirnice koje vam mogu pomoći da pocrnite

Preplanulost se postiže ne samo na plaži već i za stolom. Naučite kako da nahranite i zaštitite svoju kožu iznutra da bi zablistala ovog ljeta. Da bi koža ravnomjerno i bez opekotina potamnjela i dobila neodoljivu bronzanu nijansu, mogu pomoći mala prilagođavanja vašeg dnevnog menija. Zbog svojih jedinstvenih nutritivnih karakteristika, određene namirnice mogu pomoći u zaštiti kože od sunca i ubrzati proces tamnjenja.

Hrana koja podstiče ravnomjerno tamnjenje

Iako se šargarepa najčešće pominje među namirnicama koje podstiču brže tamnjenje, i ove namirnice su bogate biljnim pigmentima, od kojih je najpoznatiji beta-karoten, koji dokazano podstiče ravnomjerno tamnjenje i garantuje blistav i zdrav ten.

- lubenica

- dinja

- zeleno lisnato povrće (na primer, spanać i kelj)

Namirnice koje djeluju kao zaštitni faktor i regenerišu kožu

- plava riba (tunjevina, haringa, sardina, skuša, papalina, losos, inćun...) Obilje vitamina A i omega-3 masnih kiselina štite kožu od slobodnih radikala, podstiču njen oporavak i epitelizaciju i ublažavaju upalne procese

- crvena paprika – kao bogat izvor vitamina C, moćnog antioksidansa, podržava stvaranje kolagena, što u velikoj mjeri poboljšava regeneraciju oštećene kože.

- orasi - zahvaljujući tokoferolima, odnosno vitaminu E, takođe jakom antioksidansu, blagotvorno djeluju na sve tipove kože, pa je unos orašastih plodova, ali i sjemenki i kvalitetnih biljnih ulja izuzetno važan u ljetnjim mjesecima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:42