Marina u svom modnom ateljeu / -BORIS SEKULARAC
10/12/2023 u 12:20 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marina Banović već dvije decenije u modi bez kalkulaciјa: Nadahnuća i kreativnost se ne planiraju

Onog trenutka kad se kalkuliše tad moda odlazi u komercijalno, što ne mora biti pogrešno, ali izlazi iz okvira umjetničkog modnog koncepta

Poredili su јe sa Hari Poterom, јer "ništa manje niјe magično" kreatorsko stvaralaštvo Marine Banović koјa kroz tkanunu budi u posmatraču doživljaј stila, estetike i umјetnosti. Njen čarobni prah prekrivaјu zlatne niti koјe vežu istoriјu, tradiciјu, modu i trend a koјe ona bogati kreativnošću i umiјećem. Kako kaže, spaјaјući te dviјe ljubavi ona se јoš uviјek igra.

I tako pune dviјe deceniјe modni opus Marine Banović јe toliko obogaćen da u narednih 20 ima o čemu da priča i pripovјeda. Važan јubileј јe proslavila kratkim filmom u režiјi njenog sina Nikole Nikolića u koјem nas јe podsјetila na prvu reviјu, poziv za Rim, Maјami, Pariz... prvo poјavljivanje na Fashion TV-u, prvu nagradu, na olimpiјske uniforme nacionalnog tima, ali i sve ljude koјi su uz nju i danas i koјi su јoј pomogli ili se našli na putu uspјeha.

Da niјedan san niјe prevelik, a niјedan izazov niјe pretežak ako čovјek ima vjere i samopuzdanja, dokaz јe naјpoznatiјa crnogorska dizaјnerka. Red, rad i disciplina su njene lične i profesionalne zapoviјesti, a njih se Marina Banović pridržava i u modi.

image

Svaki novi dan rađa nove ideje

-BORIS SEKULARAC

Mnogo toga je stalo u minulih 20 godina, toliko revija, uspjeha i nagrada koje vas s pravom postavljaju u sami vrh crnogorskog dizajna. S vama je modna svijest u Crnoj Gori počela da se budi, a vi ste kako na prvoj reviji tako i danas ostali dosljedni "etno priči prilagođenoj trendovima", kako ste i sami rekli u filmu. Da li vam je bilo teško da održite taj kurs?

- Baviti se modom, a da ne kažem umjetnošću, ako po svaku cijenu planski držite "kurs", nije uvijek siguran put u uspjeh. Mnogo je toga što utiče na taj razvojni proces. Balans se mora naći u autentičnoj ideji, inovaciji, trendu, upotrebnosti. Kreativac to donosi na osoben način, spontano. Motiv je prisutan nenametljivo. Onog trenutka kad se kalkuliše tad moda odlazi u komercijalno, što ne mora biti pogrešno, ali izlazi iz okvira umjetničkog modnog koncepta. Ako vam pripada i osjećate ga kao svoj razvojni put onda nije teško.

Vaši modeli, kolekcije, revije, scenografija, ambijent muzika dio su umjetničkog performansa koji stavlja akcenat na modu, ali ga i ne odvaja od umjetnosti. I moda i umjetnost su jedna vrsta kreativnog izražavanja. Da li i vi vašu modu doživljavate kao umjetnost?

- Moja moda se oslanja na umjetničke pravce, dodiruje ih, usvaja i udaljava se od njih, neprestano... Tangentno se odnose. U stalnom je procesu igre.

Pete Olimpiјske igre će biti kruna moјe kariјere dosad

Kada ste bili najponosniji na sebe u proteklih 20 godina?

- Srećna i ponosna sam bila uvijek kad privedem projekte do kraja. Svaka kolekcija je priča za sebe. Možda nagrada od FTV-a za najbolju kolekciju 2012. na Miami Fashion week-u. Ali svakako najponosnija na Olimpijskim igrama. Potpisivala sam idejna rješenja za uniforme naše reprezentacije u Pekingu, Londonu, Riju i Tokiju. Sad ću raditi pete u Parizu. Mislim da je to kruna moje karijere dosad.

Jedna od osobina mode je njena kratkotrajnost međutim moda protkana tradicijom nije ni prošlost, ni sadašnjost, ni budućnost, to je stil koji izaziva emociju i čulni užitak. S druge strane umjetnost je dugotrajna, ali nije presudna za modu? Može li estetski doživljaj biti samo sezonski ili i on traje?

- Trajanje estetskog užitka, kad je odjevni komad u pitanju, ne mora biti sezonskog trajanja. Mnogo je činilaca koji utiču na to da se vežete za sebi drag komad bilo da je estetika, ergonomija ili uspomena u pitanju. Za njih kažemo da su van vremenski komadi. Trend u modi je brz i ciklički dejstvuje, ali je i kratkog daha. Iz njega ne dolaze oni komadi "za sva vremena". Vanvremenski komadi izuzimajući emotivni pristup uspomene, obično su izrađeni od plemenitih tkanina, ručno dorađeni, autentične forme, umjetničkih struktura i vrlo često dolaze etiketirani kao Haute Couture (visoka moda).

Vaše revije u svakom ambijentu otkrivaju vaše i duhovno biće kulture i zemlje iz koje dolazite. Čije reakcije smatrate najvećim uspjehom, nekoga ko ne zna našu tradiciju, ili baš onih koji znaju da prepoznaju nit istorije u modernom?

- Rekcije i jednih i drugih su značajne. Klijenti sa strane pristupaju radoznalo i reakcija je prva u estetskom kontekstu, a onda postavljaju pitanja, interesuju se detaljnije o izboru tkanine, načinu izrade... Klijenti sa ovih prostora poznaju kulturu i tradiciju i namjenski biraju komade sa značenjem kad su forma i vez u pitanju. Oni takav odjevni komad planski biraju i pripremljeni dolaze, vrlo često za najznačajnije životne događaje.

Koliko često bi trebalo unositi inovacije u modu, s obzirom na to da je i nešto što je bilo aktuelno u sezoni koja nije toliko mnogo iza nas, ipak dio prošlosti?

- Inovativnost je neminovna jer je tehnološki razvoj i čovjekova nesputana misao i ideja provociraju da se mora spontano razvijati i htjeli ne htjeli ona je ta koja promjera granice u svemu pa i u dizajnu.

image

Najponosnija kad završi projekat

-BORIS SEKULARAC

Koliko novi materijali trpe starog zanata, da li ima potrebe da se veze na materijalima kad oni mogu biti čak urađeni u 3D štampi?

- To je vid estetskog doživljaja. Štampa je jedan pristup, mašinski vez drugi, a rukom rađen vez poseban doživljaj i u izvođenju, proces koji vremenski duže traje u izradi, ali i daje poseban čulni doživljaj. Estetika se razlikuje kod svakog od nas. Ono što zadovoljava potrebe jednih ne zadovoljava druge, vrlo često mnogi ne prave razliku u nečemu što je drugom "prvo zapalo za oko". Percepcija u estetici je teško definisana, nemjerljiva kategorija i ja je podvodim pod vid inteligencije.

Ječerme, zubuni, kamizole dio su nacionalne nošnje Crne Gore mogu li u svom izvornom obliku biti i dio svakodnevnog autfita?

- Čari kreativnog pristupa su široke u kombinovanju različitih djelova nacionalnog kostima sa suvremenim odjevnim komadom. Zbog kitnjastog veza i autentične forme rezervisani su za ipak svečanije prilike. Svakodnevne aktivnosti i dnevni angažmani iziskuju ergonomičnu odjeću prilagođene estetike.

image

Percepcija u estetici je nemjerljiva kategorija

-BORIS SEKULARAC

Kada sumirate rezultate minulog rada do sada znate li na kom polju ćete da jačate samu sebe i svoj talenat i umijeće?

- O preciznim planovima ne razmišljam. O kontinuitetu u radu svakako. Ovo je kreativan posao i nadahnuća se ne planiraju. Raduje me svaki novi dan, a sa njim se rađaju i ideje. Ono na čemu treba da radim i da se nadgrađujem u edukativnom smislu je moj pedagoški rad sa djecom u školi. Tu uvijek imate prostora za usavršavanjem. Učimo jedni od drugih.

Što nas čeka od Vas u narednih 20 godina? Razmišljate li da modnu retrospektivu, možda pola vijeka stvaralaštva, pretočite u Modni muzej?

- Planiram izložbu, nakon praznika, postavka će biti na lutkama. O muzeju je pretenciozno razmišljati danas, možda jednog dana. Do tada pred sobom vidim i dalje rad, red, disciplinu u radu i nove kolekcije i postavke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:07