Маснија храна, мање косе / -Љекарна натура
21/04/2022 u 20:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Масна храна поспjешује губитак косе

Истраживање коjе jе спровео тим научника са Медицинског и стоматолошког универзитета у Токиjу бавило се ефектом конзумациjе хране са високим садржаjем масти на организам - посебно на поjачан губитак косе

Ако сте примjетили да вам коса опада више него што би требало, могући узрок проблема може се налазити у конзумациjи одређене хране.

Истраживање коjе jе спровео тим научника са Медицинског и стоматолошког универзитета у Токиjу бавило се ефектом конзумациjе хране са високим садржаjем масти на организам - посебно на поjачан губитак косе. Ова студиjа обjављена jе у часопису "Натуре", а дошла jе до изненађуjућих података.

Наиме, спроведен jе експеримент над двиjема групама мишева. Jедна група jе добиjала стандардну храну, док jе друга добиjала доста масниjу. Истраживачи су претпостављали да ће они мишеви коjи су jели храну са већим процентом масти изгубити више длаке од прве групе коjа jе добиjала мање масну храну. И били су у праву. За четири дана, мишевима коjи су jели масниjу храну поjавили су се печати на тиjелу без длака.

Оно што jе jош примиjећено jесте да су стариjи мишеви наjвише били погођени овом поjавом. Закључак jе био да jе вjероватниjе да ће стариjе особе коjе не воде рачуна о своjоj исхрани изгубити више косе.

Иако већина мисли да проблем ћелавости и губитка косе углавном погађа мушкарце, истраживања су показала да око 50 процената жена током живота доживи примjетан губитак косе. Постоjи много фактора коjи утичу на знатно проређивање косе. Конзумациjа масне хране може бити jедан од узрничника. Уколико сматрате или вам љекар укаже да jе то и код вас случаj, можете покушати да регулишете исхрану и вjероватно успjети да успорите брзину опадања косе.

(Новости/Магазин)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:11