Методе за лакши сан малишана / Шутерсток
20/03/2022 u 14:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Научите бебу да се сама успава

Провјерене методе за лакши сан малишана

Успављивање бебе некада дјелује теже него трчање маратона. Родитељи прибјегавају разним техникама како би своје мезимче смјестили у топли кревет и украли бар мало мира за свој предах. Међутим, то није увијек једноставно.

Доносимо вам три методе које ће вам помоћи да лакше успавате своју бебу.

Метода столице

Ова метода се заснива на томе да је родитељ присутан у бебиној соби док она не заспи.

Како је извести?

Родитељ сједи на столици поред кревеца и бебу умирује својим гласом и мажењем, али је не узима у наручје. Кад се беба умири, столица се лагано удаљава од кревеца све до тренутка када беба више не може да је види, али родитељ и даље не напушта собу. Ако се беба узнемири или заплаче, столицу треба примаћи али и даље узимати бебу у наручје.

Мана ове методе јесте то што беба може да се узнемири ако се којим случајем пробуди и види да нисте поред ње.

"На корак до сна" метода.

Суштина ове методе је у праћењу бебиног ритма и будности, те се сходно томе ставља на спавање када је врло поспана, јер су тада највеће шансе да се сама успава.

Како је извести?

Уколико сте од оних који не воле када беба плаче, ова метода ће вам боље пријати од претходне јер сада можете узети бебу у своје наручје.

Спустите бебу у креветац, али уколико заплаче, узима се у наручје да се умири и утјеши, али не дуже од 30 минута. Уколико се умири и раније, одмах је спустите у креветац.

Ову технику можете и прилагодити тако што ћете напустити собу након што спустите бебу у креветић и потом је пар пута обићи у краћим временским интервалима.

"Подигни-утјеши-спусти" метода

Ова метода ће најмање узнемирити бебу, али ће највише изморити родитеље.

Како је извести?

Беба се поспана али будна спушта у креветац, а ако заплаче сачекајте један минут да видите да ли ће се умирити сама. Уколико не успије сама да се умири, узмите је, утјешите је кратко и поново спустите у креветац. Процес понављати док беба не заспи.

Овој методи треба највише времена да би уродила плодом, али захтијева и највише стрпљења родитеља. Обично резултати бебиног самоуспављивања долазе после 10-14 дана, док остале методе резултате дају након 3-5 дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:31