Зависност од коцкања / Шутерсток
27/03/2022 u 16:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Психолог Душица Радовић: Последице коцкања могу бити фаталне

Зависност од коцке се развиjа постепено, а особа не примjећуjе да jе проблем већ присутан, за разлику од зависности од алкохола или наркотика код коjих постоjи реакциjа циjелог организма коjа сигнализира постоjање стране материjе - казала је Душица Радовић

Зависност се дефинише као патолошка везаност за одређене супстанце или одређене нематериjалне ствари након репетитивног излагања уз неодољиву, компулзивну и тешко савладиву жељу да се настави са узимањем. Она постаjе централни фактор организациjе живота особе коjа jе зависник, jер особа компулзивно мора да дође до жељеног циља, а средства губе своj првобитни значаj и постаjу сама по себи циљ. Jедна од зависности коjа се у нашем друштву све чешће спомиње, али нажалост не и довољно jе зависност од коцке - клађење, игре на срећу...

– Зависност од коцке се развиjа постепено, а особа не примjећуjе да jе проблем већ присутан, за разлику од зависности од алкохола или наркотика код коjих постоjи реакциjа циjелог организма коjа сигнализира постоjање стране материjе. Код коцкара нема таквих сигнала и самим тим jе jако важно указати на оваj проблем како би се проширила свиjест друштва о значаjним последицама коjе зависност од коцке може да остави код поjединца. Коцкање jе проблем коjи непримиjетно и постепено прераста оквире забаве и почиње прво материjално да угрожава особу на свим животним пољима- на друштвеном и породичном плану, а затим долази до честих конфликата са члановима породице, приjатељима, запостављање редовних обавеза, изолованост од вољених и блиских особа, а мисао о коцки постаjе доминантна и главна jе тема сваког разговора – казала је Душица Радовић, дипломирани психолог.

Она каже да коцкање или клађење само по себи ниjе друштвени поремећаj, већ постаjе оног момента када престане да буде игра и наметне се као стални образац понашања због чега почиње да изазива проблеме.

– Постоjи много различитих узрочника за коjе се може рећи да су у позадини развоjа зависности од коцкања. Они су комбинациjа биолошких (генетска предиспозициjа), психолошких и социjалних фактора. Сматра се да се чешће jавља код мушкараца него код жена и то обично приjе 25. године живота, док се код жена развиjа обично касниjе у животу. Особе коjе су и породици имале такав модел понашања, односно коjа су одрастала уз родитеља коjи jе био зависник од коцке подложниjи су ризику. Адолесценти коjи су већ почели да се коцкаjу или кладе изложениjи су ризику од развоjа озбиљне зависности jер jе период адолесценциjе осjетљиво доба коjе jе значаjно за њихов емоционални, интелектуални и социjални развоj када граде идентитет - казала је Радовић.

Фазе зависности очите у симптомима

Радовић објашњава да се зависност од коцке манифестуjе у неколике фазе.

Губитак контроле над коцком

– Овдjе можемо разликовати особу зависну од коцке од других људи. Зависник од коцке се коцка због адреналина, а не због новца. Када изгуби наставља да се коцка како би поново осjетио моћ, али jедина препрека jе исцрпљивање новчаних средстава – каже Радовић.

Формирање психичке зависности

– Особа зависна од коцке све мање времена проводи са породицом и приjатељима, полако губи блискост, а као оправдање наводи превише рада, а заправо сваку прилику користи за одлазак у коцкарницу или кладионицу како би поново осjетио адреналин – наводи Радовић.

Jављање апстиненциjалне кризе

– Поjављуjе се опсесиjа коцком. Коцка постаjе главна тема, jавља се психичка криза (особа се осjећа неиспавано и лако jе раздражљива, промjењивог jе расположења. Чак долази и у фазу да призна да има проблем са коцком, међутим врло брзо све враћа свом пориву – каже Радовић.

Очаjање

– Особа зависна од коцке почиње да продаjе вриjедне ствари по кући и користи пословни новац. Почиње да се jавља каjање, особа може пасти у стање депресиjе, под константним jе стресом што може резултирати тиме да се зависник од коцке окрене и другим зависностима као што су алкохол, наркотици или таблете, а могуће су и мисли о суициду – каже Радовић.

Према њеним ријечима, један од узрока може бити и скретање пажње родитеља кроз прављење проблема jер се млада особа не осjећа угледано на прави начин од стране значаjних одраслих.

- Код њих се формира мисао на несвjесном нивоу "ако ме не видите кад сам добар видjећете ме када направим проблем". У принципу то jе потреба за пажњом, љубављу и квалитетним односом са родитељима што ниjе добар начин. Међутим код неких адолесцената у том моменту то jе jедини начин на коjи умиjу привући пажњу. Порука jе видите ме! У позадини зависности од коцке може бити и ниско самопоуздање, али и потреба за моћи (када добиjа осjећа се моћно) – каже Радовић. Последице коцкања, како каже наша саговорница, могу бити фаталне као што су огромни дугови, распад породице, губитак блиских особа, прекиди приjатељстава, губитак угледа, склоност ка криминалном понашању, изолованост, депресиjа, мисли о суициду. Ипак, зависност од коцке ниjе неизлечива.

- Процес лиjечења може бити jако дуг и захтиjева пуно подршке и стрпљења. У првом реду jе прихватање да проблем постоjи, а затим и обраћање стручним лицима коjа раде у специjалозованим установама за одвикавање од болести зависности. Jедан од савjета jе никако не давати коцкару новац коjи дугуjе у руке већ се одмах обратити стручном лицу. Важно jе да породица буде укључена у процес лиjечења и да буде ту као наjвећа подршка и мjесто гдjе могу да осjете сигурност и прихватање - истакла је Радовић. Коцкање и клађење jе доступно дjеци и адолесцентима као и одраслима и не само то већ jе и оглашавање на телевизиjи и билбордима заступљено у великоj мjери.

- Као промотери се користе и људи коjи су узори дjеци и адолесцентима као што су спортисти, познате личности. Управо би jедна од превенциjа била та да се смањи доступност коцкарница и кладионица лицима коjа су подложна ризику, као и рjеђе оглашавање, а умjесто тога промоциjа корисниjих облика разоноде – каже наша саговорница.

За многе jе коцкање начин забаве и не виде ништа страшно у томе, али ту границу jе лако прећи, а резултати могу бити фаталне последице. Губитак jе правило, а добитак jе изузетак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:00