Тајне могу да нашкоде / -Шутерсток
27/10/2021 u 12:45 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Психолози објашњавају: Тајне могу психички да нашкоде

Стручњаци кажу да неке тајне не треба да чувамо за себе, јер су штетне по наше ментално здравље. Најгоре за наше стање су тајне због којих у сваком тренутку замислимо

Стручњаци кажу да неке тајне не треба да чувамо за себе, јер су штетне по наше ментално здравље. Најгоре за наше стање су тајне због којих у сваком тренутку замислимо. Ако желимо да постигнемо позитивне промјене, важно је да престанемо са осјећајем стида и да се суочимо са кривицом.

- Ако често размишљате о својој тајни, заглавили сте у њој и стално јој се враћате, то је знак да је вријеме да промијените курс - рекао је Мишел Слепиан, професор лидерства на Колумбиа бизнис скул и један од водећих истраживача психологије тајне.

Слепиан је своје истраживање објавио у часопису "Емотион", које је објавило Америчко психолошко удружење.

Заједно са колегама, открили су да је осјећај стида повезан са негативном оцјеном нас самих, као и са осјећајем беспомоћности, док је осјећај кривице повезан са негативном проценом нашег понашања и осјећањем жаљења.

- Када себе оцјењујемо "лоше", осјећамо стид. То је повезано са осјећањима беспомоћности која нас додатно повређују. Кривица је здравија јер умјесто да себе сматрамо лошим, сматрамо своје понашање лошим - објаснио је Слепиан.

Уобичајено је да што више покушавате да не мислите о својим тајнама, оне ће вам више користити. Према ријечима Алисе Бедров, која студира на Универзитету у Калифорнији, гдје спроводи истраживање тајни и друштвених односа, људи се у овој ситуацији често осјећају оптерећено. Израз "камен ми је пао са срца" има своје право оправдање.

Осјећај стида доноси негативне емоције о нама, али кривица изазива негативне емоције само у вези нашег понашања, које се може промијенити.

Да бисмо ово промијенили и стекли нову перспективу, Бедрова препоручује разговор са пријатељем или терапеутом или бар писање о томе.

- Разлог зашто нас тајне држе толико заузетима је тај што се заглавите на њима и још увијек размишљате о њима на исти начин, немате други став. Зато вам заиста може помоћи ако кажете некоме или барем напишете о томе - објаснила је Бедров.

Мишел је додао да је идеја тајности контрапродуктивна.

- Требало би да процијените своје понашање, а не да оцјењујете свој карактер. Предност је што не можете исправити своје понашање у прошлости, али се можете понашати другачије следећи пут. Зато је кривица здравија емоција. Упућује вас на будућност и истиче шта можете промијенити - закључио је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:30