Регулишите шећер у крви без љекова / -ординација.тв
21/04/2022 u 18:27 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регулишите ниво шећера у крви без љекова

Мање порциjе, а чешћи оброци током дана - то се испоставило као добитна комбинациjа за снижавање шећера у крви и ризика од диjабетеса

Висок шећер у крви може да постане озбиљан здравствени проблем. Посебно jе опасан за оне с диjабетесом и може да узрокуjе оштећења нерава, бубрега и срца.

Срећом, поред љекова, постоjе jедноставни и дjелотворни начини снижавања шећера у крви. Доносимо неке од њих.

Конзумираjте мање шећера

Препоручуjе се да мање од 20 одсто укупног уноса калориjа у дану буде шећер. Зато, наjбољи начин за снижавање шећера у крви jе да jедноставно ограничите унос.

Промиjените исхрану

Храну богату шећером замиjените здравиjим алтернативама. На примjер, слаткише замjените воћем, а сокове водом и чаjевима без шећера.

Вjежбаjте

Вjежбањем осигуравате да мишићи користе шећер из крви и да jе ваш метаболизам добро регулисан. Вjежбање такође поjачава инсулинску осjетљивост и хормоналне функциjе коjе су кључне за превенциjу диjабетеса, пише Eat this.

Контролишите ниво стреса

Стрес и недовољна количина сна могу узроковати висок шећер у крви због нерегуларних оброка, већег уноса брзе хране, већег лучења хормона стреса и слабљења осjетљивости на инсулин. Зато треба одржавати здрав режим спавања и контролисати ниво стреса.

Смањите порциjе и темпираjте оброке

Мање порциjе, а чешћи оброци током дана - то се испоставило као добитна комбинациjа за снижавање шећера у крви и ризика од диjабетеса. Таjминг, учесталост и врста jела кључни су за ниво шећера у крви. Истраживања показуjу да jе наjбоље бирати храну богату влакнима, пробиотицима, орашасте плодове, цjеловите житарице и намирнице коjе немаjу пуно скроба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:40