„Amazon: Najduža rijeka na svijetu” / -SHUTTERSTOCK
09/10/2023 u 15:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pronađen izgubljeni dokumentarac nakon 100 godina

Film se ponovo pojavio ranije ove godine u češkoj arhivi, a identifikovali su ga stručnjaci iz Italije i Brazila, prenosi Gardijan

Dokumentarac je ukraden od režisera Silvina Santosa, ubrzo nakon što je snimljen 1918. godine, a nešto više od decenije kasnije potpuno je nestao. Film se ponovo pojavio ranije ove godine u češkoj arhivi, a identifikovali su ga stručnjaci iz Italije i Brazila, prenosi Gardijan.

-To je u suštini čudo. Nismo imali ni najmanju nadu da će ovo djelo jednog dana biti pronađeno- rekao je Savio Stoko, brazilski filmski stručnjak, koji je potvrdio otkriće. Santos, režiser rođen u Portugalu, koji je većinu života proveo u Amazonu, bio je jedan od glavnih stvaralaca brazilske kinematografije ranog 20. vijeka. Najviše ga pamte po dokumentarcu iz 1922. godine "U zemlji Amazonki", navodi Gardijan.

Film "Amazon: Najduža rijeka na svijetu" iz 1918. smatra se rijetkim draguljem brazilske kinematografije zbog svoje dužine, teme i kvaliteta kompozicije. Sa fascinantnim snimcima raznolikih pejzaža i stanovnika amazonske šume, uključujući neke od najranijih poznatih pokretnih slika domorodačkog naroda Vitoto, dugometražni film "miješa različite dimenzije dokumentarnog žanra u veoma prijatan narativ za gledaoca", objašnjava Stoko, profesor vizuelnih umjetnosti na saveznom univerzitetu Para u Belemu.

Santos vodi publiku na detaljno putovanje kroz Amazon, naizmjenično snimajući krupne kadrove kajmana, jaguara i tropske flore sa snimcima domorodačkih rituala.

Sniman tokom tri godine u peruanskom i brazilskom Amazonu, film je nestao prije nego što je mogao da bude prikazan u Brazilu, zbog čega je produkcijska kompanija sa sjedištem u Manausu bankrotirala.

Negativ je ukrao Santosov saradnik, Propersio de Melo Saraiva, koji je pregovarao o međunarodnoj prodaji dokumentarca. Dokumentarac je nekoliko godina kružio u Evropi, ali do 1931. godine filmu se izgubio svaki trag.

Međutim, kopija filma preživela je u Filmskom arhivu u Pragu, gdje je bio pogrešno katalogizovan kao američka produkcija oko 1925. godine.

Sumnjajući u njegovu etiketu, kustos je ranije poslao kopiju Džeju Vajsbergu, specijalisti za nemu kinematografiju i direktoru italijanskog festivala nemog filma ‘‘Pordenone‘‘, gdje će dokumentarni film biti prikazan ove nedjelje. Dalje prikazivanje planirano je kasnije ove godine u Češkoj Republici i Brazilu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DOKUMENTARAC
05. maj 2024 13:42