Napoleon na repertoaru SInepleksa / Plakat
22/11/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Novo filmsko ostvarenje Ridlija Skota: Napoleon ponovo osvaja Evropu

Epski istorijski spektakl sa fenomenalnom filmskom ekipom i detaljno režiranim spektakularnim scenama bitaka kojih je čak šest u filmu

Dugo očekivani istorijski spektakl o usponu i padu jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti – cara Napoleona Bonaparte od sjutra je u bioskopima širom regiona. Prema nekima državni inovator i vojni genije, a prema nekima kontraverzni tiranin i beskrupulozni diktator, niko ne može poreći uticaj koji je Napoleon imao na modernu istoriju Europe.

Film je 15. novembra imao svjetsku premijeru u Parizu, francuskoj prijestolnici, gdje se ekipa filma napokon mogla pridružiti promociji nakon uspješnog završetka glumačkog štrajka. Venesa Kirbi, koja u filmu igra caricu Žozefinu, izjavila je kako je ulogu temeljila na nekoliko različitih istorijskih prikaza neobične francuske aristokratkinje, a Hoakin feniks bio je iznenađujuće tih i povučen, gotovo kao da mu je i dalje lik Napoleona još negdje u podsvijesti.

Dva dana kasnije, 17. novembra, Napoleon je imao međunarodnu premijeru u Londonu, gdje se glavnim protagonistima pridružio i nesvakidašnji gost – Žan Kristof, potomak Napoleonovog mlađeg brata, i njegova žena Olimpija.

A 20. novembra, film je imao gala premijeru i u Madridu, gdje su se pojavili i pravi konjanici u prigodnim vojnim uniformama! Premijera filma održala se u Muzeju Prado, jednom od najbogatijih i najvažnijih španskih muzeja umjetnina, u kojem se nalazi i remek djelo slikara Franciska Goje koja prikazuje otpor Španaca protiv Napoleonove okupacije 1808. godine.

Trejler filma pokazuje ambicioznost i opseg Ridlija Skota prilikom režiranja prizora pobune, koronacije i masovnih bitaka te još više daje uvid u nestabilnu, nesvakidašnju ličnost čovjeka koji je iz ničega postao Car. Film prati Napoleonov uspon do carske moći kroz njegovu turbulentnu vezu s njegovom voljenom caricom, vizionarske ratne kampanje i okrutne taktike protiv političkih neprijatelja…

Iako već u 85. godini života, fenomenalni Ridli Skot (Alien, Blade Runner, Thelma i Louise, Gladijator, Hannibal, Pad crnog jastreba, Američki gangster, Marsovac, The Last Duel, nadolazeći Gladijator 2) reditelj je ovog filma, a ko može biti bolji odabir za kontradiktornu i kontroverznu megalomansku ličnost nego Oskarovac Hoakin Feniks (car Komod iz Gladijatora, Znakovi, Walk the Line, Her, Joker). Njegovu neprežaljenu najveću ljubav Žozefin glumi Vanesa Kirbi (filmski serijali Nemoguća misija, Brzi i žestoki, serija Kruna).

Od sjutra Napoleon je u domaćem bioskopu. Epski istorijski spektakl sa fenomenalnom filmskom ekipom i detaljno režiranim spektakularnim scenama bitaka kojih je čak šest u filmu, od opsade Tulona 1793. na kojoj se časnik Napoleon dokazao do bitke kod Vaterloa 1815 na kojoj je car Napoleon doživio finalni poraz.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:58