šake ruke / - FOTO: PEXELS
23/11/2022 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stalno hladne ruke mogu da ukažu na probleme sa zdravljem

Simptomi koji se najčešće javljaju kod hladnih ruku, a mogu da ukažu na neke ozbiljnije zdravstvene probleme

Normalno je da vam ruke budu hladne s vremena na vrijeme, posebno kada je napolju hladno. Međutim, kada ovo stanje postane češće ili kada dođe i do promjene boje kože, može da se radi o bolesti koja ograničava dotok krvi u ruke, prenosi klinika Klivlend.

Simptomi koji se najčešće javljaju kod hladnih ruku, a mogu da ukažu na neke ozbiljnije zdravstvene probleme su hladna stopala, promjena boje kože na rukama u žutu ili crvenu, peckanje u šakama i stopalima, promrzline ili tvrda koža.

Rejnoov sindrom

Ovo je zapravo jedan od najčešćih poremećaja koji prvenstveno pogađa arterije koje prenose krv iz srca u druge djelove tijela.

Anemija

Sa anemijom, osoba ima manje funkcionalnih i zdravih crvenih krvnih zrnaca, što često dovodi do nedostatka gvožđa. Ako naše tijelo nema dovoljno gvožđa, nemamo dovoljno hemoglobina, pa kiseonik teže stiže do pluća i drugih djelova tijela, što dovodi do toga da ruke budu hladne.

Pored hladnih ruku, anemija kod ljudi može da izazove umor, glavobolju, vrtoglavicu, kratak dah i blijedu kožu. U većini slučajeva, lako se liječi dodavanjem gvožđa.

Dijabetes

Slaba cirkulacija, kao i suženje arterija, zbog čega često možete da osjetite hladnoću u rukama ili stopalima, takođe su simptomi dijabetesa. Dijabetes ostavlja velike posledice na naš krvotok, kao i na cio nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama.

Ukoliko imate hladne ruke i osjećaj pojačane žeđi, jedete puno, ali se ne gojite i češće mokrite, ljekari upozoravaju da svakako treba da provjerite nivo šećera u krvi.

Hipotireoza

Uopšte nije neobično da imate hladne ruke ako imate problema sa štitnom žlijezdom. Kada je rad štitne žlijezde usporen, mnoge tjelesne funkcije u tijelu postaju slabe, a mogu da se jave i simptomi kao što su umor, zatvor, neobjašnjivo debljanje i stalno prisutan osjećaj hladnoće, koji uključuje i hladne ruke.

Hipotiroidizam je čest kod žena i muškaraca starijih od 50 godina, ali se često javlja i kod mlađih osoba, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:19