Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
23/05/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tajna braka dugog 35 godina: Ovu stvar nikada ne rade

Zapamtite, uspješni parovi se ne svađaju manje od drugih parova – oni se „svađaju bolje“

Psiholozi Džon i Džuli Gotman u braku su 35 godina. Za to vrijeme proučili su više od 40.000 parova da bi naučili važne stvari o ljubavi.

Kao psiholozi, u srećnom su braku već 35 godina, tako da znaju nešto o tome kako da izgrade uspješnu, dugotrajnu vezu. Ali to ne znači da ne prave greške. Svađaju se, frustriraju se, ipak, oni su samo ljudi, prenosi N1.

Ipak, postoji jedna stvar koju nikada ne rade. Oni se ne svađaju kada su emocionalno preplavljeni.

Šta je emocionalna poplava?

Emocionalna poplava je kada se osjećate psihički i fizički preopterećeno. Često se dešava da naše tijelo osjeti opasnost tokom sukoba i to nas sprječava da vodimo produktivne razgovore.

Otkrili smo da je to uobičajen obrazac u nesrećnim vezama.

Svako ima svoj ugrađeni mjerač koji mjeri koliko negativnosti i straha može da primi u jednom trenutku. Kada postane previše, nervni sistem prelazi u preopterećenje i mi u suštini ulazimo u režim „bori se ili bježi“.

Evo nekoliko znakova emocionalne poplave:

– srce brže kuca i imate osjećaj da gubite dah

– vilica ili mišići su stisnuti

– teško čujete svog partnera

– borite se da se fokusirate na bilo šta van vaših sopstvenih misli koje samo naviru

– želite da vrištite i govorite negativne stvari, pobjegnete ili ignorišete svog partnera

Ovakva ponašanja mogu da naštete i povjerenju vašeg partnera u vas i osnovama vaše veze. Možda ćete potpuno prestati da komunicirate i počnete da se ljutite.

Kako izbjeći „poplavu“ tokom svađe?

Teško je kontrolisati svoje ponašanje kada ste emocionalno preplavljeni. Možete reći stvari koje ne mislite. Ali vođenje računa o svojim emocijama i mentalnoj energiji može da vas spriječi da odete predaleko.

Kada shvatimo da smo preplavljeni tokom svađe, dajemo jedni drugima do znanja: „Trenutno se osjećam preplavljeno i treba mi malo vremena za sebe“.

Kako navodi ovaj par oni odlaze u odvojene prostorije i rade aktivnosti koje ih smiruju ili im odvlače pažnju.

- Veoma je važno da ne dozvoljavamo sebi da se uvjerimo koliko smo uznemireni. Umjesto toga, mogli bismo da obavimo brzu meditaciju ili sesiju joge, pročitamo neki članak ili igramo igricu na telefonima, objašnjavaju oni.

Ono što sledeće rade je da nastavljaju razgovor u dogovoreno vrijeme – kada se budu osjećali bolje.

- Ova vježba nam pomaže da zapamtimo da krajnji cilj nije da neko od nas „pobijedi“ ili da ima poslednju riječ. Poenta je da zajedno radimo na izazovima kao tim. U redu je svađati se u vezi Neslaganja su normalna i, u nekim slučajevima, zdrava. Čak i kada sukob krene u neželjenm pravcu, sposobnost para da ispravi kurs i popravi svoju interakciju zahtijeva da znaju kada treba da se povuku. Radi se o tome da možete da zastanete usred svađe i ponudite „primirje“. Zapamtite, uspješni parovi se ne svađaju manje od drugih parova – oni se „svađaju bolje“, prenosi CNBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:24