/ -SHUTTERSTOCK
15/07/2025 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brzi kolač od kokosa i malina

Kombinacija malina i kokosa koja kolač čini svježim, egzotičnim i laganim, a istovremeno donosi bogat ukus

Sastojci:

Za koru:

200 g mljevenog keksa 

100 g otopljenog putera

2 kašike kokosovog brašna

1 kašika meda ili šećera u prahu

1-2 kašike mlijeka (po potrebi)

Za kremu:

200 ml vrhnja za šlag

200 g mascarponea ili krem sira

3 kašike kokosovog brašna

2-3 kašike šećera u prahu

100-150 g malina (svježih ili smrznutih)

Za dekoraciju (opcionalno):

kokos za posipanje

svježe maline

listići mente

Priprema

1. Kora:

Pomiješajte mljeveni keks, kokos, med i otopljeni puter. Dodajte mlijeko ako je smjesa suva. Utisnite u kalup obložen papirom za pečenje (okrugli ili pravougaoni) i stavite u frižider.

2. Krema:

Umutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Dodajte mascarpone (ili neki drugi krem sir), kokos i šećer u prahu. Lagano umiješajte maline (ne morate ih miksati - može i u komadićima, za bolji efekt).

Premažite kremu preko kore. Poravnajte i pospite kokosom i svježim malinama za dekoraciju. Ostavite u frižider najmanje 2 sata, a idealno bi bilo preko noći.

(Ako koristite smrznute maline, dobro ih ocijedite da krema ne bi bila previše tečna. Za jači kokos-efekat dodajte i malo kokosovog mlijeka ili arome u kremu.)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MALINEKOKOSKOLAČ
03. decembar 2025 13:16