Sastojci
200 grama brašna
60 grama šećera u prahu
80 grama putera
jedno jaje
Krema
300 grama krem sira
2 jaja
jedna kesica pudinga od vanile
70 grama šećera
I još
10-15 svježih kajsija
3-4 kašike džema od kajsija
100 grama badema u listićima
Priprema
Za koru pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i puter isjeckan na komadiće pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, omotati folijom i staviti u frižider da miruje pola sata. Kajsije prepoloviti, izvaditi koštice pa ih oguliti.
Za kremu odvojiti žumanca od bjelanaca. Miješati mikserom žumanca sa šećerom, dok ne postanu svijetložuta. Tada dodati puding u prahu i krem sir pa dobro sve izmiješati mikserom. Na kraju u kremu ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
Pripremiti okrugli ili pravougaoni kalup otprilike 24 cm prečnika i premazati ga tankim slojem putera te posuti brašnom.
Prhko tijesto razvaljati na veličinu kalupa pa ga, uz pomoć valjka za tijesto, premjestiti u kalup. Prstima popraviti i izdignuti rub tijesta. Kremu rasporediti preko prhkog tijesta, a po kremi složiti ukrug kajsije. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni, 40 minuta.
Kada se malo prohladi, lagano premazati kolač rijetkim džemom od kajsija. Ako džem ima u sebi komadiće, procijedite ga na cjedilo i razrijedite sa malo vruće vode. Sada još pospite listiće badema i to je to!
