/ -SHUTTERSTOCK
15/07/2025 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kremasti kolač s kajsijama i sirom

Sezona je kajsija i osim što ih volimo konzumirati svježe, idealan su sastojak raznih slatkih delicija.

Sastojci

200 grama brašna

60 grama šećera u prahu

80 grama putera

jedno jaje

Krema

300 grama krem sira

2 jaja

jedna kesica pudinga od vanile

70 grama šećera

I još

10-15 svježih kajsija

3-4 kašike džema od kajsija

100 grama badema u listićima

Priprema

Za koru pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i puter isjeckan na komadiće pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, omotati folijom i staviti u frižider da miruje pola sata. Kajsije prepoloviti, izvaditi koštice pa ih oguliti.

Za kremu odvojiti žumanca od bjelanaca. Miješati mikserom žumanca sa šećerom, dok ne postanu svijetložuta. Tada dodati puding u prahu i krem sir pa dobro sve izmiješati mikserom. Na kraju u kremu ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.

Pripremiti okrugli ili pravougaoni kalup otprilike 24 cm prečnika i premazati ga tankim slojem putera te posuti brašnom.

Prhko tijesto razvaljati na veličinu kalupa pa ga, uz pomoć valjka za tijesto, premjestiti u kalup. Prstima popraviti i izdignuti rub tijesta. Kremu rasporediti preko prhkog tijesta, a po kremi složiti ukrug kajsije. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni, 40 minuta.

Kada se malo prohladi, lagano premazati kolač rijetkim džemom od kajsija. Ako džem ima u sebi komadiće, procijedite ga na cjedilo i razrijedite sa malo vruće vode. Sada još pospite listiće badema i to je to!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KAJSIJESIRKOLAČ
04. decembar 2025 17:02