Sastojci:
Za pripremu ovog kolača potrebno je svega nekoliko osnovnih sastojaka:
20 petit keksa
1 l mleka
180 g šećera u prahu
200 g griza
130 g maslaca
50 g bijele čokolade
4 vrećice šlag pene
Priprema
Skuvajte mlijeko i dodajte griz uz neprestano miješanje. Zatim dodajte šećer u prahu, sklonite sa vatre da se ne stvore grudvice, pa vratite na laganu vatru i kuvajte još 5 minuta. Dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite krem da se ohladi i prekrijte ga folijom. U ohlađenu kremu dodajte maslac i dobro umutite mikserom. Po želji možete dodati i ekstrakt vanile.
U posudu složite red petit keksa prethodno umočenih u mlijeko. Preko njih rasporedite kremu i stavite u frižider da se stegne.
Finalni sloj – šlag i dekoracija
Dok se kolač hladi, umutite šlag pjenu i rasporedite je preko ohlađene kreme. Vratite kolač u frižider na još nekoliko sati. Prije služenja, pospite šlag sjeckanim lješnicima.
