Vrlo je jednostavan za spremiti, a nisu vam potrebni ni posebni sastojci jer sve sastojke možete kupiti u lokalnom marketu. Recept smo pronašli na YouTube kanalu "Domaći kuhar", gdje možete pronaći recepte za različite obroke.
Sastojci:
500 mililitra mlijeka
500 mililitra vrhnja za šlag
13 kašika gustina
četiri kašike šećera
jedna kesica vanilin šećer
100 grama tamne čokolade
100 grama bijele čokolade
petit keks
malo mlijeka za petit keks
Priprema:
U veću šerpu ulijte mlijeko, vrhnje za šlag i šećer. Pomiješati pa odvojiti manju količinu koju ćete pomiješati s grizom i vanilin šećerom. Smjesu dobro pomiješajte tako da ne ostanu grudvice.
Ostatak mlijeka, šećera i vrhnja za šlag ostavite da prokuva na laganoj vatri. Potom dodajte smjesu od gustina i vanilin šećera pa kuvajte nekoliko minuta.
Nakon toga, sklonite šerpu s ringle i podijelite smjesu na dva jednaka dijela. U jednu smjesu dodajte tamnu, a drugu bijelu čokoladu pa dobro umutite.
U kalup stavite plastičnu foliju i sipajte prvo smjesu s tamnom čokoladom pa onda smjesu s bijelom čokoladom. Na kraju, poredajte keks kojeg ste prethodno umočili u mlijeko. Ostavite desert da se ohladi barem dva sata u zamrzivaču ili frižideru pa onda preokrenite desert na tacnu i režite na željene oblike.
