
Kakao kolač sa filom od kokosa i bijele čokolade je kremasta poslastica za ljubitelje čokolade i kokosa.
Biskvit:
– 3 jaja srednje veličine
– 150 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 100 g maslaca sobne temperature
- 3 kašike kakaa
- 1 mala kašičica praška za pecivo
Fil od kokosa i bijele čokolade:
- 400 g bijele čokolade
- 300 ml slatke pavlake za fil
- 100 g kokosovog brašna
- i još 100 ml slatke pavlake
Čokoladni preliv:
- 100 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite šećer i maslac sobne temperature, pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zatim u nju stavljajte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono ne poveže sa ostatkom smjese. Na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa ručno sve sjedinite.
Smjesu rasporedite po plehu koji ste prethodno namazali maslacem i posuli oštrim brašnom, pa stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Pecite oko 20-25 minuta, ili dok se ivice biskvita ne odvoje od pleha.
Dok se biskvit hladi, pripremite fil od bijele čokolade. Izlomite čololadu na kockice i stavite u posudu, a 300 ml slatke pavlake zagrijte do ključanja. Prelijte je preko čokolade, ostavite da stoji pet minuta, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
Kada se ohladi, dodajte u njega kokos i na kraju umutite 100 ml slatke pavlake i lagano umiješajte u ostatak smjese.
Pripremite preliv od crne čokolade na isti način kao i onaj od bijele. Izlomite čokoladu i prelijte je sa 100 ml slatke pavlake zagrijane do ključanja. Pustite da stoji pet minuta, miješajte dok ne dobijete sjajnu smjesu i pustite da se malo ohladi i stvrdne.
Za to vrijeme na ohlađeni biskvit rasporedite fil od bijele čokolade i kokosa. Zatim prelijte crnom čokoladom pomiješanom sa slatkom pavlakom. Kolač stavite u frižider da se lijepo ohladi.