Ako tražite jednostavan, a ukusan kolač koji će zamirisati cijelu kuću recept s jabukama, orasima i cimetom je pravi izbor.
Potrebni sastojci:
250 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
Prstohvat soli
2 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
100 ml jogurta
1 kašičica ekstrakta vanile
2 veće jabuke (oguljene i narezane na kockice)
80 g krupno sjeckanih oraha
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni (gornje i donje grijanje). Pripremite kalup za pečenje - možete koristiti kalup za hljeb ili manji četvrtasti kalup dimenzija oko 20x20 cm. Kalup premažite maslacem i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim dodajte ulje, jogurt i ekstrakt vanile te sve dobro izmiješajte.
Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu bez grudvica.
Na kraju u smjesu umiješajte kockice jabuka i sjeckane orahe. Po želji, možete dodati i malo rendane korice limuna ili narandže za svježinu.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Po vrhu možete posuti još malo oraha ili smeđeg šećera za dodatnu hrskavost. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 45 minuta - ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Površina kolača treba biti zlatno-smeđa.
Kolač ostavite da se hladi desetak minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premjestite na rešetku ili tanjir. Poslužite ga toplog ili hladnog, uz šolju toplog napitka, a možete ga upotpuniti i kuglicom sladoleda od vanile.
