Počinje sezona malina koje, ne samo što su ukusne i mirisne kad se konzumiraju svježe, nego su omiljeni sastojak laganih ljetnih deserta. Kremasta poslastica za koju vam donosimo recept veoma brzo i lako se pravi, a sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci
150 grama petit keksa
400 grama malina
100 grama šećera
jedna kesica pudinga od vanile
200 ml vode
500 grama maskarpone sira
400 ml pavlake za šlag
dvije kašike nutele
čokolada za kuvanje
Priprema
Prvo keks poslažite na tacnu s obručem prečnika 24×29 cm. Keks možete složiti i u tepsiju, nije ga potrebno umakati u mlijeko.
Oprane maline dodajte u šerpu zajedno sa šećerom i pola vode, te ih kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju. Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte puding s ostatkom vode.
Ako ne volite koštice od malina, procijedite ih kroz cjediljku. Vratite maline da prokuvaju. Sklonite s vatre i umiješajte pripremljeni puding. Vratite puding da se skuva. Čim ga sklonite s vatre, prelijte ga preko pripremljenog keksa i ostavite da se dobro ohladi.
Maskarpone pomiješajte s omekšalom nutelom pa izmiješajte mikserom. Posebno umutite vrhnje za šlag pa dodajte maskarpone siru i sve sjedite špatulom.
Pripremljenu kremu rasporedite preko voćnog dijela. Preko toga narendajte čokoladu za kuvanje. Ostavite kolač u frižideru preko noći, da keks omekša, a krema se stegne. Po želji, kolač dekorišite malinama.
