/ -SHUTTERSTOCK
13/06/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kremasti kolač s malinama

Ova kremasta poslastica se veoma brzo i lako pravi, a sigurno ćete uživati u svakom zalogaju

Počinje sezona malina koje, ne samo što su ukusne i mirisne kad se konzumiraju svježe, nego su omiljeni sastojak laganih ljetnih deserta. Kremasta poslastica za koju vam donosimo recept veoma brzo i lako se pravi, a sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.

Sastojci

150 grama petit keksa

400 grama malina

100 grama šećera

jedna kesica pudinga od vanile

200 ml vode

500 grama maskarpone sira

400 ml pavlake za šlag

dvije kašike nutele

čokolada za kuvanje

Priprema

Prvo keks poslažite na tacnu s obručem prečnika 24×29 cm. Keks možete složiti i u tepsiju, nije ga potrebno umakati u mlijeko.

Oprane maline dodajte u šerpu zajedno sa šećerom i pola vode, te ih kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju. Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte puding s ostatkom vode.

Ako ne volite koštice od malina, procijedite ih kroz cjediljku. Vratite maline da prokuvaju. Sklonite s vatre i umiješajte pripremljeni puding. Vratite puding da se skuva. Čim ga sklonite s vatre, prelijte ga preko pripremljenog keksa i ostavite da se dobro ohladi.

Maskarpone pomiješajte s omekšalom nutelom pa izmiješajte mikserom. Posebno umutite vrhnje za šlag pa dodajte maskarpone siru i sve sjedite špatulom.

Pripremljenu kremu rasporedite preko voćnog dijela. Preko toga narendajte čokoladu za kuvanje. Ostavite kolač u frižideru preko noći, da keks omekša, a krema se stegne. Po želji, kolač dekorišite malinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MALINENUTELADESERT
05. decembar 2025 23:34