Rezultat je sočan, mirisan kolač koji će unijeti dašak jeseni u vašu kuhinju.
Sastojci za brownie smjesu:
200 g tamne čokolade
150 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g glatkog brašna
Prstohvat soli
Za kremu od tikve:
200 g pirea od pečene tikve (butternut ili hokaido)
200 g krem sira
80 g šećera
1 jaje
1 kašičica cimeta u prahu
Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema
Tikvu prepolovite, očistite od sjemenki i pecite u rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne omekša. Zatim je izblendajte u glatki pire.
Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj. Umiješajte šećer, a zatim dodajte jaja jedno po jedno i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte brašno i so, pa sve sjedinite u glatku smjesu.
U posebnoj posudi izmiksajte krem sir, pire od tikve i šećer. Dodajte jaje, cimet i muškatni oraščić, pa sve izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu teksturu.
U podmazan ili papirom obložen kalup prvo izlijte brownie smjesu. Zatim preko nje ravnomjerno rasporedite kremu od tikve. Po želji, lagano povucite vilicom po površini kako biste dobili mramorni uzorak.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni na 175 °C oko 40 minuta. Sredina treba ostati blago vlažna, ali čvrsta. Prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.
