/ -SHUTTERSTOCK
23/09/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napravite čokoladni brownie s tikvom koji će oduševiti cijelu porodicu

Ako tražite savršen jesenski desert onda čokoladni brownie s tikvom je pravi izbor za vas. Ovaj kolač sprema se jako brzo i jednostavno.

Rezultat je sočan, mirisan kolač koji će unijeti dašak jeseni u vašu kuhinju.

Sastojci za brownie smjesu:

200 g tamne čokolade

150 g maslaca

200 g šećera

3 jaja

1 kašičica ekstrakta vanile

100 g glatkog brašna

Prstohvat soli

Za kremu od tikve:

200 g pirea od pečene tikve (butternut ili hokaido)

200 g krem sira

80 g šećera

1 jaje

1 kašičica cimeta u prahu

Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema

Tikvu prepolovite, očistite od sjemenki i pecite u rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne omekša. Zatim je izblendajte u glatki pire.

Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj. Umiješajte šećer, a zatim dodajte jaja jedno po jedno i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte brašno i so, pa sve sjedinite u glatku smjesu.

U posebnoj posudi izmiksajte krem sir, pire od tikve i šećer. Dodajte jaje, cimet i muškatni oraščić, pa sve izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu teksturu.

U podmazan ili papirom obložen kalup prvo izlijte brownie smjesu. Zatim preko nje ravnomjerno rasporedite kremu od tikve. Po želji, lagano povucite vilicom po površini kako biste dobili mramorni uzorak.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni na 175 °C oko 40 minuta. Sredina treba ostati blago vlažna, ali čvrsta. Prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 04:03