Sastojci za koru:
2 jaja
2 dl šećera
½ čaše ulja
1 čaša mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašike pekmeza od šljiva
2 čaše brašna
6 g cimeta u prahu
1 čaša sitno sjeckanih oraha
Sastojci za preliv:
3 kašike pekmeza od šljiva
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
U većoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, mlijeko i vanilin šećer, pa dobro sjedinite.
Umiješajte prašak za pecivo, pekmez od šljiva, brašno, cimet i sjeckane orahe. Smjesa treba biti ujednačena i glatka. Pripremite pleh dimenzija 34 x 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Sipajte smjesu u pleh i ravnomjerno je rasporedite.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, odnosno dok kora ne postane zlatno-smeđa i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Kada se kolač ispeče, odmah ga premažite sa 3 kašike pekmeza od šljiva. Nakon što se kolač ohladi, pripremite glazuru od čokolade: istopite 100 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj i prelijte preko kolača. Ostavite da se čokolada ohladi, a zatim kolač isjecite na kocke i poslužite.
