Potrebni sastojci:
1 kg brašna, 1 kocka kvasca, 1 kesica praška za pecivo, 6 kašika šećera, 5 kašika ulja, 3 jaja, 2 dl vode, 2 dl mlijeka.
Za fil: 500 grama mljevenih oraha, 5 kašika šećera i mlijeko.
Priprema:
Mlaku vodu pomiješajte s kvascem pa dodajte dvije kašike šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite, pa dodajte preostale četiri kašike šećera, a zatim sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte brašno i umijesite meko tijesto. Dobijenu smjesu prekrijte krpom i ostavite da naraste. Kada tijesto naraste podijelite ga na dva dijela pa ga rastanjite.
Za fil pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko u šerpi te ostavite da orasi nabubre. Mlijeko dodajte po želji sve dok fil ne bude dovoljno gladak, ali ni previše rijedak kako bi štrudla mogla normalno da se puni. Neprekidno miješajte na slaboj vatri dok orasi ne omekšaju. Rastanjeno tijesto filujte i uvijte u štrudle. Zatim ih stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Štrudlu pecite na 180 ili 200 stepeni dok ne dobije zlatnu-braon boju. Prilikom posluživanja štrudlu možete posuti šećerom u prahu.
