Sastojci:
jedna narandža (narendana korica narandže)
tri jaja
200 grama šećera
100 mililitara ulja
100 mililitara mlijeka
250 grama glatkog brašna
jedan prašak za pecivo
Šećerna glazura:
80 grama šećera u prahu
dvije do tri kašike soka od narandže
Priprema
Operite narandžu i sameljite je u blenderu. Zatim,jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga u smjesu dodajte pire od narandže, narendanu koricu narandže, brašno i prašak za pecivo.
Smjesu još kratko izmiksajte na najmanjoj brzini tek toliko da se svi sastojci sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalup za kolače (10x30 centimetara) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 do 40 minuta na temperaturi od 180°C.
Ako previše potamni, prekrijte vrh kolača aluminijskom folijom. Čačkalicom provjerite je li pečen. Dok se kolač hladi, narežite narandže ili mandarine na tanke kriške. Prelijte ih s malo vode, dodajte četiri kašike šećera i kratko prokuvajte. Ocijedite ih i ohladite.
Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom. Za pripremu glazure pomiješajte šećer u prahu i dvije do tri kašike soka od narandže, tako da dobijete gustu, a opet tekuću glazuru. Kolač ukrasite ušećernim narandžama.