Potrebno:
– 1 kg brašna
– 1 kocka kvasca
– 1 kesica praška za pecivo
– 6 kašika šećera
– 5 kašika ulja
– 3 jaja
– 2 dl vode
– 2 dl mlijeka
Za fil:
– 500 g mljevenih oraha
– 5 kašika šećera
– mleko
Priprema:
Mlaku vodu pomiješajte s kvascem, pa dodajte dvije kašičice šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite varjačom, pa dodajte preostale četiri kašičice šećera, zatim sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte brašno i umijesite meko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela i tanko ga rastanjite.
Za fil, pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko u šerpi i ostavite da orasi nabubre. Mlijeka dodajte po želji, sve dok fil ne bude bio dovoljno gladak (ne treba da bude previše redak kako bi štrudla mogla normalno da se puni). Neprekidno miješajte na slaboj vatri dok orasi ne omekšaju. Rastanjeno tijesto filujte i uvijte u štrudle. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 ili 200 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatno-braon boju.
