Sastojci
Za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 kesica rum šećera
100 g kiselog vrhnja ili milerama
50 g biljnog ulja
150 g oštrog brašna
30 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
Za kremu od čokolade:
1 puding od čokolade
400 ml mlijeka
4 kašike šećera
200 g omekšalog maslaca
Za kremu od kestena:
375 g nezaslađenog kesten pirea
180 g omekšalog maslaca
90 g šećera u prahu
Za čokoladnu glazuru:
100 g tamne čokolade
30 g maslaca
Priprema
Kalup dimenzija 25x35 cm obložite papirom za pečenje, a rernu zagrijte na 180 Celzijusovih stepeni.
Jaja i oba šećera miksajte da smjesa postane pjenasta i bljeđa.
Dodajte ulje i kiselo vrhnje pa sve zajedno izmiješajte. U smjesu prosijte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo pa kratko izmiješajte pjenjačom.
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup i pecite 20-ak minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista. Ohladite.
Puding skuvajte prema uputama na pakovanju. Prekrijte ga prozirnom folijom i ohladite.
Maslac dobro izradite mikserom da postane kremast, a nakon toga u njega umiješajte ohlađeni puding.
Za kremu od kestena, maslac i šećer u prahu izmiksajte da postanu kremasti, dodajte kesten pire pa opet izmiksajte.
Iz pripremljenog, ohlađenog biskvita izrežite šest krugova. Na svaki, pomoću slastičarske vrećice, nanesite prvo čokoladnu pa kesten kremu, a zatim ohladite. Ovo će biti lakše ako imate kalupe za mini tortice ili koristite acetatnu foliju.
Posluživanje
Ohlađene tortice prelijte glazurom od otopljene čokolade s maslacem i ukrasite po želji. Poslužite ohlađeno.
