/ -SHUTTERSTOCK
04/09/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Langoš - specijalitet mađarske kuhinje

Langoš je tradicionalno mađarsko jelo, kojeg su mađarski seljaci pripremali od ostataka tijesta. Riječ je o hrskavom pecivu prženom u ulju na koji se danas uglavnom dodaje kisela pavlaka i sir.

Sastojci:

500 grama brašna

350 mililitara mlake vode

25 grama kvasca

jedna kašičica šećera

jedna kašika ulja

jedna kašičica soli

ulje za prženje

bijeli luk

trapist sir

kisela pavlaka

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer. Ostavite da kvasac naraste. U jednoj posudi pomiješajte brašno i so pa dodajte smjesu od vode, kvasca i šećera. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto.

Tijesto je potrebno ostaviti sat vremena kako bi se udvostručilo. Prije nego krenete s procesom prženja, nauljite ruke i odvajajte komade tijesta.

Pržite ih u vrućem ulju na srednje jakoj vatri nekoliko minuta odnosno dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđe boje. Kada su gotovi, stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili ostatak ulja pa ih premažite kiselom pavlakom i dodajte narendani sir. Dodavanje bijelog luka nije obavezno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 16:06