Manastirska pita / - SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA
05/03/2025 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Recept za manastirsku pitu: Obožavaće je i oni koji ne poste

U toku posta osim kuvanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu, koja vaše ukućane neće ostaviti ravnodušnima.

Iskusne domaćice je uvijek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

SASTOJCI:

Za tijesto:

600 g brašna

5-20 gr kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

350 ml vode

Za fil:

300 g sočiva

200 g praziluka

1 glavica crnog luka

400 g šampinjona

so

biber

začinska crvena paprika

Supa od luka: Jeftina, posna i tako dobra da ćete tražiti repete

PRIPREMA:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tavi sa malo vode, a zatim dodajte isjeckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte procijeđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. 

Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lijepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smjesa prohladi, a za to vrijeme pripremite tijesto.

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Zamiješeno tijesto podijelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lijepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cijela filuje.  Peći oko 35 minuta na 200 °C.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 09:59