/ -FOTOGRAFIJA: ALEKSANDAR JOVANOVIć/MOJNOVISAD.COM
11/11/2022 u 15:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Provjereni recept za čvarke

Čvarci se mogu posluživati samostalno, uz malo hljeba i luka, a možete ih jesti kao grickalicu

Čvarci su dio naše tradicionalne kuhinje, omiljeno jelo našeg djetinjstva, a danas su nezaobilazni dio bogate gastronomske ponude.

Ukusniji su od čipsa, a uz malo truda možete ih napraviti i sami kod kuće.

Ovo tradiconalno jelo se priprema od masnoće, odnosno sala svinjskog mesa i slanine koju niste iskoristili za druge suve proizvode.

Svaki majstor i svaka domaćica ima svoj omiljeni recept po kojem ih sprema i o tome se ne raspravlja. Postupak se svodi na prženje ili topljenje narezanih komada u vlastitoj masti.

image
-FOTO: PROFIMEDIA

Za boju karamele zaslužno je mlijeko. Ova poslastica se prži dok ne ostane malo ili ništa masti. Nakon toga se čvarci presaju i hlade dok ne dobijete ovu ukusnu grickalicu.

Donosimo vam osnovne smjernice pripreme ukusnog tradicionalnog jela

Sve što vam je potrebno je slanina svinjskih leđa. Slanina mora biti hladna i čvrsta.

Rezanje masnog tkiva ne prepuštajte slučaju jer je potrebno namirnice izrezati na kockice jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispržilo. Kockice režite na veličinu od dva do tri centimetra.

Upotrijebite jako oštar nož i potrudite se da svi komadići budu zaista iste veličine kako bi se pravilno otopili u isto vrijeme.

Sve se stavi u duboku posudu te se doda malo vode, otprilike jedna šoljica na nekoliko kilograma, a temperatura ne smije biti previsoka.

Čvarci nastaju kao rezultat topljenja svinjske slanine u loncu te zahtijevaju stalno miješanje, posebno kroz prvih pola sata kuvanja.

U prvih pola sata topljenja, moraju se neprestano miješati čvrstim struganjem po dnu lonca kako ništa ne bi zagorjelo, jer zagorena kockica slanine uzrokuje promjenu okusa.

image
-IZVOR: PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK

Oni svoju zlatno-smeđu boju dobijaju od mlijeka koje se mora dodati na početku topljenja, kada primijetite mast na površini.

Nemojte dodavati prevelike količine mlijeka kako ne bi dobili jako tamne čvarke, kao što će premala količina ih ostavili bledunjavima.

Idealnu ćete boju dobiti ako pratite meru koja iznosi otprilike pola decilitra mlijeka na pet kilograma narezane slanine.

Čvarci su gotovi kada vidite da su poprimili nejžno smeđu i zlatnu boju. Takođe, bistra i svijetla mast je znak da je proces gotov.

Nakon završetka kuvanja slijedi proces njihovog prženja, iako ih tokom topljenja svakako pritiskate varjačom kako bi se što prije rastopili i dobili prepoznatljivu boju.

image
-IZVOR: PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK

Preporučuje se, ako volite hrskave, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to uradite tokom prženja čvarci će ostati hrskavi poput čipsa. Soljenje čvaraka prije može rezultirati gumenom i mekanom teksturom.

Čvarci se mogu posluživati samostalno, uz malo hljeba i luka, a možete ih jesti kao grickalicu.

Odlično se prilagođavaju raznim jelima.

Popularno ih je dodati salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:50