/ - SHUTTERSTOCK
03/08/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Svjetski dan lubenice: Danas slavimo najboljeg predstavnika ljeta

Lubenica je mnogima prva asocijacija na ljeto, i omiljeni obrok u vrelim danima

Svjetski dan lubenice obilježava se 3. avgusta. Njenoj neodoljivoj slatkoći rijetko ko može da odoli, a priznaćete, osvježava bolje od bilo koje druge voćke.

Lubenica je mnogima prva asocijacija na ljeto, i omiljeni obrok u vrelim danima. Lubenica spada u povrće, i izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma. Sadrži dosta vode, i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Ono što je zanimljivo je to što je svaki dio lubenice jestiv, čak i kora.

Svjetski dan lubenice najbolje je proslaviti, kao što pretpostavljate, jedenjem lubenice. Bilo da sa drugim voćem napravite salatu, iscijedite sok ili jednostavno isiječete parče lubenice, najbitnije je da ste izabrali najslađu. Biranje lubenica pokreće mnoge rasprave, i za neke predstavlja ozbiljan izazov. Evo nekoliko savjeta kako da izaberete najbolju:

Što je tamniji i žući dio kore, koji je dodirivao zemlju, to je veća vjerovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela.

Baš one lubenice koje imaju braonkaste šarice po sebi su najslađe. Te šare nastaju od toga što su pčele više puta posjećivale oprašeni cvijet lubenice.

Lubenice koje su izdužene su „muške“, i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, treba da birate okrugle lubenice, tzv. „ženske“.

Zlatna sredina

Lubenica ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala ako želite da bude slatka. Takođe, trebalo da bi da djeluje „teško“ za svoju veličinu, odnosno kada je podignete da se iznenadite koliko je zapravo teška.

Peteljka

Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da vjerovatno nije dovoljno slatka.

Sada kada ste izabrali pravu lubenicu, treba je isjeći. Umjesto da je servirate isto kao i svakog dana, poigrajte se i servirajte je na originalan način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:08