/ - PHOTO BY AMIR SEILSEPOUR ON UNSPLASH
31/01/2023 u 23:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto je umivanje kiselom vodom dobro za kožu

Sadrži istu pH vrijednost kao vaša koža - pH vrijednost vode sa česme je 7, dok kisela voda ima pH vrijednost 5,5, koja je vrijednost kože lica – tako da će smanjiti šanse za pojavu iritacije

Korištenje kisele vode za čišćenje lica, kao i njeno stavljanje u maske za lice i tonere česta je praksa u Japanu i Koreji, a odskoro počinje da se širi i na ostale dijelove svijeta.

BLAGOTVORNA SVOJSTVA

Sadrži istu pH vrijednost kao vaša koža - pH vrijednost vode sa česme je 7, dok kisela voda ima pH vrijednost 5,5, koja je vrijednost kože lica – tako da će smanjiti šanse za pojavu iritacije.

Čisti pore i može smanjiti iritaciju - gaziranost razbija prljavštinu, ulje i nečistoće u zapušenim porama. Rezultat toga je dublje čišćenje i sprečavanje izbijanja novih bubuljica, piše Avaz.

Može poboljšati cirkulaciju - uglje-dioksid dovodi krv i kisik do tkiva kože, koji poboljšavaju funkcioniranje cijelog sistema i koža nakon toga izgleda zdravije, sa suptilnim rumenilom.

ZDRAVIJI TEN

Dermatolog dr. Dendi Engelmen podržava ovaj tretman čišćenja lica i objašnjava kako kisela voda stvara zdraviji ten.

- Kisela voda sobne temperature počinje da širi i otvara krvne sudove (voda sa česme treba da se ugrije kako bi imala ovaj efekt), što pomaže u tome da zalihe krvi stignu do tkiva kože. Ovaj proces poboljšava isporuku hranljivih materija poput kisika do kože – što je bolja cirkulacija, bolje će cijeli sistem funkcionirati i koža će izgledati zdravije - smatra dr Engelmen.

KAKO JE KORISTITI

Ako želite da isprobate ovu metodu čišćenja lica, pratite sljedeće korake:

- Zapljusnite lice kiselom vodom ili zadržite dah i zagnjurite lice u zdjelu punu kisele vode 10 sekundi,

- izmasirajte lice sredstvom za čišćenje,

- isperite sapunicu kiselom vodom,

- Prije nanošenja kreme istapkajte lice peškirom.

Dr. Engelmen ne preporučuje pranje lica kiselom vodom svaki dan. Koža prvo mora da se navikne na mjehuriće, naročito ako imate osjetljivu kožu lica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 15:05