O ženskim pravima u Skoplju / -
05/04/2024 u 11:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žene da budu podrška jedna drugoj

Važno je da se društvo okrene ženama, zato što žene jesu i treba da budu naš centar, poručila je Jelena Borović Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada

Važno je da se društvo okrene ženama, zato što žene jesu i treba da budu naš centar, saopštila je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, na sastanku sa Valentinom Disovskom, predsjednicom Nacionalne platforme ženskog preduzetništva Sjeverne Makedonije. Borovinić Bojović je sa Disovskom razgovarala o ženskim pravima.

– U našem društvu su prisutne strukturne barijere koje sprečavaju žene da potpuno ostvare svoja prava, što posebno dolazi do izražaja na ekonomskom, političkom i socijalnom nivou. Žene su brojnije i procenat obrazovanih žena je veći u odnosu na muškarce, ali ipak su manje zastupljene u svim sferama društva, zato moramo biti podrška jedna drugoj. Jako je važno da se društvo okrene ženama, zato što žene jesu i treba da budu naš centar 0 saopštila je Borovinić Bojović.

Valentina Disovska je navela da posjetu predsjednice Skupštine Glavnog grada cijeni važnom jer je Sjeverna Makedonija u regionu prepoznata kao zemlja koja ima zavidnih 40 procentata ženskih kvota. Disovska je pozdravila inicijative predsjednice poput panel diskusija na temu prava žena i položaja žena u druš​tvu i izrazila nadu da će imati prilike da u narednom periodu preciziraju saradnju, budući da je unapređenje položaja žena u društvu zadatak kojem treba sistemski pristupiti, zajednički i ujedinjeno, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost.

– Kapaciteti žena u ekonomiji, ali i drugim sferama nisu iskorišćeni jer je manje od 50 posto žena aktivno na tržištu rada, zbog čega moramo raditi na povećanju njihovog angažovanja– rekla je Valentina Disovska.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada je razgovarala i sa gradonačelnicom Skoplja Danelom Arsovskom.

– Govor mržnje i polarizacija su glavni problemi zbog kojih su žene obeshrabrene da uopšte uplove u politički svijet – istakla je gradonačelnica Skoplja, napominjući da je ona prva gradonačelnica u proteklih 30 godina, to jeste od sticanja nezavisnosti Sjeverne Makedonije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:11