Anđušić i Đukanović / -
24/06/2024 u 07:11 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glavni grad počeo izradu strateškog plana razvoja u narednih pet godina: Provјeriće izvodljivost proјekata, neće listu želja

Glavni grad јe počeo izradu strateškog plana razvoјa koјi će predvidјeti kako će se Podgorica razviјati u narednih pet godina.

Menadžer Glavnog grada Luka Đukanović, zadužen za koordinaciјu izrade plana, kazao јe da će dokument postaviti temelje za budući razvoj Podgorice. On јe istakao da predlažu niz inicijativa i mjera koje će obuhvatiti svaki aspekt razvoja.

– Naš predlog uključuje detaljno razrađene planove za unapređenje infrastrukture, zaštitu životne sredine, jačanje ekonomskog potencijala, kao i poboljšanje kvaliteta života građana. Cilj nam je da kroz plan stvorimo uslove za održivi razvoj, privučemo nove investicije i obezbijedimo dugoročnu prosperitetnost grada. Osim toga, strateški plan obuhvata specifične mjere za modernizaciju javnih službi, razvoj kulturnih, obrazovnih i sportskih sadržaja, kao i promovisanje socijalne inkluzije - kaže Đukanović.

On ističe da јe posebna pažnja posvećena unapređenju saobraćajne infrastrukture i digitalizaciji administrativnih procesa, čime će, kako kaže, omogućiti efikasnije funkcionisanje grada i bolji servis građanima.

– Vјerujemo da je ovaj sveobuhvatni pristup ključan za postizanje ciljeva koje smo postavili i da će doprinijeti stvaranju modernog, prosperitetnog i održivog glavnog grada buduće članice EU. Ulažemo mnogo truda u izradu plana, a njegovo uspješno sprovođenje će zavisiti od saradnje sa svim relevantnim akterima i institucijama. Mnogo proјekata sam predložio, od nastavka realizacije nekih koji nisu završeni u važećem planu do mnogo novih. U narednom periodu provjeravamo sa kolegama izvodljivost predloga u smislu rјešavanja imovinsko pravnih pitanja, planske dokumentacije, status projektne dokumentacije i budžeta. Stava sam da u planu ulaze samo oni koji se mogu realizovati u ovom petogodišnjem periodu, a ne da bude lista želja - kaže Đukanović.

Oformiti omladinski centar

Kada su u pitanju omladinske politike ona ističe da su јoš u 2023. godini dali predlog za izgradnju, odnosno rekonstrukciju prostora multifunkcionalnog omladinskog centra.

– Uviđajući potrebe mladih, te potencijal širenja djelovanja i nadležnosti Kancelarije za mlade, Glavnom gradu je potreban novi multifunkcionalni prostor, koji bi na najbolji način potvrdio činjenicu da Grad u kontinuitetu osluškuje potrebe mladih i radi na unapređenju njihovog položaja. Omladinski centar treba da bude prepoznatljiv, dobro brendiran, dostupan svima, vodeći računa o OSI, te adaptiran u nekom od prostora koji su neiskorišćeni, a u vlasništvu su Glavnog grada. Prostor treba da posjeduje više odvojenih prostorija za organizaciju edukacija, radionica, predavanja, seminara, kurseva, muzičkih i filmskih radionica... - smatra Anđušić.

Sekretariјat za lokalnu samoupravu planom će se baviti iz različitih uglova, počev od pravnog osnova, preko razvoјa mјesne samouprave, omladinskih politika i ljudskih resursa. Sekretarka Slađana Anđušić kaže da јe pravni osnov za donošenje strateškog plana Zakon o regionalnom razvoja kojim je propisano da se planom utvrđuje postojeće stanje razvoja, opšti ciljevi, prioriteti, mjere i smjernice za ostvarivanje plana, orjentaciona sredstva za sprovođenje, način njihovog obezbjeđivanja...

– Moјa vizija je mnogo drugačija od onoga što sam zatekla u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. U još važećem strateškom planu Glavnog grada, koji broji 205 stranica sekretarijat se pominje samo jedanput, u dijelu podataka o broju zaposlenih od 2012-2018.godine. Sekretarijat je organ u čijoj nadležnosti je mjesna samouprava, odnosno 40 mjesnih zajednica, a koje su kako vidimo u fokusu javnosti, a vjerujem ipak ponajviše u fokusu građana i mom fokusu, imajuću u vidu da se uspješne lokalne samouprave prije svega rukovode iskazanim potrebama građana i interesima lokalne zajednice. Mjesna samouprava i neposredna demokratija su mehanizmi koji omogućavaju inicijative od strane građana, imajući u vidu da oni prepoznaju svoj interes, usmjeravajući na taj način razvoj sveukupnog društva po mjeri samog građanina, koji nam je u centru - kaže Anđušić.
 

Važni su ljudi, jer sve što radimo radimo za ljude, naše sugrađane i one koji borave u Glavnom gradu, potencira sekretarka i kaže da će sekretariјat ove godine izraditi Strategiju upravljanja ljudskim resursima, koja treba da bude integralni dio strateškog planiranja razvoja lokalne samouprave.

– Strategija upravljanja ljudskim resursima je ključni element za uspјešno sprovođenje strateškog plana razvoja lokalne samouprave. Strategija upravljanja ljudskim resursima treba da bude usko povezana sa Strateškim planom razvoja, kako bi se osiguralo da su svi zaposleni usmjereni ka istim ciljevima. Sa druge strane strategija mora biti fleksibilna i sposobna da se prilagodi novim izazovima, kao što su digitalizacija i promjena tržišta rada. Ona mora sadržati i planove za razvoj vještina zaposlenih, kao bi se osiguralo da Glavni grad ima kompetentan kadar, koji može odgovoriti na trenutne i buduće potrebe - kaže Anđušić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 11:59