Olivera Injac / -M.VZJISIć
16/04/2024 u 13:50 h
Andrijana Dabanović - Mićko VujisićAndrijana Dabanović - Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Injac: Nastaviću da radim pošteno, pomiriteljski i za dobrobit grada i građana Podgorice

Bila je ovo godina puna izazova, koju je u velikoj mjeri obilježila složena tranzicija vlasti i godina u kojoj smo zajedničkim snagama gradili zdrave temelje Podgorice, navela je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac na prijemu povodom godinu dana rada

U odnosu na rezultate izražene u brojkama, ono zbog čega sam najviše ponosna je unapređenje političke kulture, njegovanja bogatstva različitosti, kulture dijaloga i profesionalizacije lokalne samouprave, naglašavajući da neke od ključnih pozicija u okviru sistema pokrivaju dokazani stručnjaci, kazala je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice na prijemu povodom godinu dana rada.

–U narednom periodu, nastaviću da radim pošteno, pomiriteljski i za dobrobit grada i građana Podgorice, kazala je ona.

Bila je ovo godina puna izazova, koju je u velikoj mjeri obilježila složena tranzicija vlasti i godina u kojoj smo zajedničkim snagama gradili zdrave temelje Podgorice, navela je u obraćanju.

– Odgovornost prema očekivanjima građana, upravo onako kako sam obećala prilikom stupanja na dužnost, je nešto čime sam se vodila sve ovo vrijeme. Rezultati koje smo postigli govore o preporodu veoma kompleksnog sistema i ukazuju na to da smo oživjeli viziju razvoja Podgorice. Kako je za dobru vlast veoma značajno preispitivanje učinaka svakog pojedinca, zahvalna sam svima koji su uputili brojne sugestije, pohvale i kritike, a posebno medijima koji su sa velikom pažnjom pratili naš rad, često dajući značajan doprinos u ostvarenju određenih ciljeva - navela je gradonačelnica.

Injac je potencirala ranije iznijete tvrdnje da su zatekli haotičan sistem, koji je u "određenoj mjeri bio u stanju letargije prema potrebama građana, jer je gubljenje pozicija na vlasti očigledno značilo i gubljenje volje da se doprinosi boljitku grada".

– Uz zalaganje zaposlenih koji su prepoznali naše dobre namjere i onih koji su sa upravljačkih pozicija stvorili novu vrijednost za grad radili smo na izgradnji bolje budućnosti - kazala je ona.

Vladi kandidovali 30 projekata

Gradonačelnica Olivera Injac ističe da će uz podršku Vlade Crne Gore nastaviti da rade na realizaciji značajnih projekata.

– Za narednu godinu kandidovali smo više od 30 predloga koji mogu biti finansirani iz kapitalnog budžeta. U pitanju su rekonstrukcije ulica, izgradnja šetališta, novog pješačkog mosta na Morači, objekta u kojem će biti smješteno više gradskih preduzeća, uređenje Trga golootočkih žrtava, izgradnja podzemnih garaža i mnogi drugi… Predstavici Glavnog grada sa kolegama iz državnih institucija bave se analizom i pripremom modela izgradnje stanova za rješavanje stambenih pitanja pod povoljnim uslovima. Fokusirani smo i na stvaranje pretpostavki za unapređenje boljeg poslovnog ambijenta, posebno u pogledu izgradnje Biznis distrikta što bi u velikoj mjeri uticalo na ekonomsku aktivnost Podgorice - kazala je ona.

Glavni grad je u 2023. godini osigurao održivost i fiskalnu stabilnost budžeta, a za ovu godinu projektovan je novi, nikad veći budžet u iznosu od preko 130 miliona eura u okviru kojeg je preko 70 miliona za kapitalni budžet stavljajući tako u fokus razvojnu komponentu i projekte na čiju realizaciju se čekalo godinama.

– Već nakon nekoliko dana po stupanju na dužnost, stvorili smo kontrolne mehanizme potrošnje, zahvaljujući kojima smo spriječili brojne zloupotrebe i rasipanja, a novac građana reinvestirali u servise i usluge koje kao Glavni grad omogućavamo.

Komunikacija sa građanima je, kaže ona, znatno unaprijeđena.

– Uložili smo izuzetne napore da unaprijedimo rad mjesnih zajednica koje su u prethodnom periodu služile interesima političkih partija. Osim pripremljene odluke kojom će se prevazići zastarjeli model upravljanja, ali i osnažiti demokratija na nivou lokalne zajednice, za nekoliko mjeseci urađena je i adaptacija prostorija više mjesnih zajednica koje smo zatekli urušene ili uzurpirane - kazala je ona.

Naslijedili zastarjele projekte

Gradonačelnica Injac se osvrnula i na stanje projekata koje je ostavila bivša vlast.

– Bili su u lošem stanju ili sa potpuno zastarjelom i gotovo neupotrebljivom dokumentacijom zbog čega smo morali proći kroz složene procese koji su dodatno otežavali njihovo sprovođenje. Za razliku od naših prethodnika, odustali smo od prodaje robne kuće Podgoričanka, odlučili se za njenu rekonstrukciju namjenjujući je tako da služi prosperitetu grada - kazala je gradonačelnica.

Pored sistemskih problema, kako je navela gradska uprava je zatekla i tri prilaza gradu u veoma lošem stanju, nezavršene bulevare, loše projektovane ulice, zastoje u izgradnji objekata i brojne druge probleme koji se tiču infrastrukture…

–Zahvaljujući izuzetnim naporima dovršeni su bulevari Vilija Branta i kroz Gornju Goricu, a prije nekoliko dana okončana je izgradnja kružnog toka ka Tuzima. Takođe, u saobraćaj je puštena nova priključna saobraćajnica u Zelenici koja će u velikoj mjeri doprinijeti bezbjednosti saobraćaja na veoma frekventnom magistralnom putu. Osim toga, počela je izgradnja višenamjenskog objekta u Zagoriču u koji će biti uloženo oko 3,5 miliona eura. Asfatirano je preko 20 kilometara saobraćajnica u gradskom i isto toliko u prigradskim i seoskim naseljima i to tamo gdje decenijama nije bilo nikakvih aktivnosti. Planirana je nabavka novih autobusa, izrađen je značajan broj parking mjesta, a u pripremi je izgradnja podzemnih garaža na nekoliko lokacija. Kada je u pitanju izgradnja Jugozapadne obilaznice, u toku je prenos oko 3,5 miliona eura za potrebe eksproprijacije čime će se stvoriti pretpostavke za realizaciju ovog značajnog projekta - kazala je Injac.

Centar Podgorice zaslužuje posebnu pažnju i upravo zbog toga uporedo radimo na više projekata koji će ga na neki način transformisati, u pripremi su i nova šetališta pored Ribnice i Morače, a izrada dokumentacije za valorizaciju tamnice Jusovača je u završnoj fazi, kazala je ona.

– Okruženje u kojem borave djeca, ali i infrastruktura koju koriste roditelji je nešto čemu je Glavni grad tokom prethodnih mjeseci posvetio značajnu pažnju, a plan je da kroz partnerstvo sa resornim Ministarstvom dodatno poboljšamo uslove za rad škola na teritoriji Podgorice - rekla je gradonačelnica.

U izradi je i svebuhvatna studija saobraćaja, promocija linijskog saobraćaja kroz omogućavanje besplatnog prevoza, razmatra se uvođenje najsavremenijeg adaptibilnog sistema upravljanja svjetlosnom signalizacijom, pokrenuta je procedura za izradu značajnog programa privremenih objekata za period od 2025. do 2029. godine, u toku je implementacija novih e-servisa kroz koje će se potrebna dokumentaciju pribavljati po službenoj dužnosti što će imati višestruke benefite – od novčanih i ušteda vremena do rasterećenja institucija i građana, kazala je ona.

Gradonačelnica je istakla da su potpisani memorandumi koji predstavljaju osnov za saradnju Podgorice sa Normandijom, Rimom, Krajovom, austrijskom pokrajinom Burgenland i drugima.

–Od skoro smo članovi najveće mreže evropskih gradova – Eurocities kao i Mreže snažnih gradova koja predstavlja globalnu mrežu posvećenu rješavanju svih oblika mržnje, ekstremizma i polarizacije na lokalnom nivou - kazala je gradonačelnica Olivera Injac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:21