Olivera Injac / -
29/04/2024 u 16:29 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Injac u Briselu: Očekujemo u junu pozitivan izvještaj vezan za privremena mjerila

Prioriteti Podgorice su zelena agenda, digitalna transformacija, ali i mnoga druga pitanja koja se odnose na zaštitu životne sredine, lokalnu infrastrukturu. Unapređujemo usluge i kapacitete administracije, kazala je Olivera Injac, na zasijedanju Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore održanoj danas u Briselu

Kao neko ko je već duže vrijeme uključen u politički život i proces pristupanja Evropskoj uniji i kao gradonačelnica Glavnog grada dozvoljeno mi je da prokomentarišem da mi je drago da je aktuelna Vlada ubrzala taj proces, kazala je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, na sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore održanoj danas u Briselu.

Tema 20. sjednice Komiteta je uloga crnogorskih opština u procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i pitanje fiskalne decentralizacije. Sjednica se održava u okviru Dana proširenja. Komitet regiona EU od 2015. godine organizuje jednom godišnje Dan proširenja sa ciljem da se skrene pažnja kako institucijama EU, tako i zemljama kandidatima, da za ulazak u EU nije dovoljno pripremiti samo centralnu vladu i administraciju, već da i lokalne i regionalne vlasti takođe moraju biti u potpunosti pripremljene za pristupanje, pošto se više od 70 procenata zakona EU sprovodi na njihovom nivou. U fokusu svih govornika stavljeni su izborna reforma, unapređenje e-katastra i prostornog planiranja, unapređenje energetske efikasnosti, očuvanje životne sredine kroz podizanje kvaliteta vazduha, kako da pod ruku idu čisto okružewe i privredni razvoj...

– Lijepo je vidjeti novi optimizam koji se javlja u poslednjih nekoliko mjeseci. Jako mi je drago što i na strani evropske komisije i evropskog parlamenta takođe postoji taj optimizam. I zaista vjerujem da će ti zajednički napori donijeti dobre rezultate što se tiče predstojećeg perioda. Očekujemo u junu pozitivan izvještaj vezan za privremena mjerila. Naravno, slažem se da su poglavlja 23. i 24. posebno važna. Cijenim da su aktivnosti specijalnog tužilaštva i policije na rasvjetljavanju slučajeva u oblasti organizovanog kriminala i korupcije dali doprinos čitavom procesu. Riječ je o slučajevima koji se odnose na lica koja su obavljala visoke državne funkcije - kazala je Injac.

Gradonačelnica Injac je kazala da sa te pozicije, već godinu dana, nastoji da ispunjenjem uslova Podgorica dobije što veću podršku iz evropskih grantova i drugih izvora podrške.

– Naši prioriteti su zelena agenda, digitalna transformacija, ali i mnoga druga pitanja koja se odnose na zaštitu životne sredine, lokalnu infrastrukturu. Unapređujemo usluga i kapacitete administracije, kazala je Injac.

Kako je navela, slaže se sa izbornom reformom u smislu izbjegavanaj situacije da je zemlja non stop u kampanji.

– Ja sam se odlučila da prihvatim poziciju gradonačelice samo da bismo očuvali stabilnost lokalne vlasti, jer mislim da je očuvanje političke stabilnosti u našoj zemlji sada neophodnost, barem na godinu ili dvije, koliko god bude potrebno, da bismo implementirali dobre projekte i unaprijedili kapacitete u procesu pristupanja Evropskoj uniji - kazala je Injac.

Ona je posebno potencirala ažuriranje e-katastra i planiranje prostora.

– Postoji veliki broj nelegalnih objekata i očigledna je zapuštenost u oblasti planiranja prostora, tako da su posebni planovi i master planovi za teritorije opština izuzetno važni. Postoji disproporcija u tome da se o tim planovima odlučuje na državnom nivou, a da ih implementiraju lokalne samoprave. To je zatečeno stanje još od 2017. godine. Sa pozicije gradonačelnice se suočavam sa tim da imamo nešto na što ne možemo uticati ili je prosto prevaziđeno. U oblasti planiranja prostora imamo nesređenu situaciju - kazala je gradonačelnica.

Sređivanje baza podataka vezanih za katastar bi mnogo olakšala svima nama, posebno da implementiramo politike u oblasti finansija odnosno da podižemo nivo naplate taksi i poreza, kazala je ona.

– U ažuriranju e-katastra podrška kroz EU fondove sigurno bi nam puno pomogla da unaprijedimo kapacitete i da imamo puno jasniju situaciju i puno veći resurs u svim opštinama - zaključila je Injac.

Kopredsjedavajući ZSO Roberto Ćambeti prokomentarisao je "vi ste gradonačelica Glavnog gada, ali kada slušam, to je kao da slušam nekoga ko zastupa čitavu zemlju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:38