/ -
30/01/2024 u 15:11 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Injac u Tirani: Gradovi su prva linija u izgradnji lokalne demokratije

Među centralnim temama samita su lokalne klimatske akcije, lokalna ekonomska i kulturna saradnja, lokalna demokratija, pametni gradovi i digitalna transformacija

 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac učestvuje na trećem samitu Mreže balkanskih gradova B40 koji se održava u Tirani, čiji je član Glavni grad. Samit B40 u Tirani, traјe od 29. do 31. januara i okupio je gradonačelnike iz regiona Balkana, naglašavajući važnost saradnje i solidarnost među lokalnim samoupravama. Cilj samita јe dalje jačanje saradnje među balkanskim gradovima i korak naprijed u postizanju ciljeva održivog razvoja.

image
-

Među centralnim temama samita, kako je objavljeno na društvenim mrežama Glavnog grada, su lokalne klimatske akcije, lokalna ekonomska i kulturna saradnja, lokalna demokratija, pametni gradovi i digitalna transformacija.

Gradonačelnica je zahvalila gradonačelniku Tirane Erionu Veliaju na pozivu, kao i gradonačelniku Istanbula na pokretanju ovako bitne inicijative.

– Smatram da je ovo itekako važna platforma za sve gradonačelnike da kroz lokalnu diplomatiju i pozitivnu praksu sarađujemo i razmjenjujemo stavove, ideje, da govorimo o primjerima dobre prakse, a sve u cilju stvaranja otpornosti unutar naših gradova, koji su zapravo prva linija u izgradnji lokalne demokratije – poručila je Injac, dodajući da je Podgorica apsolutno otvorena i spremna da sarađuje u svim oblastima i nastavi da pruža podršku vrijednostima i principima na kojima se temelji mreža B40.

Gradonačelnik Instanbula Ekrem Imamoglu, osnivač mreže B40, će tokom trajanja samita uručiti memorijalni simbol gradonačelniku Tirane Erionu Veliaju, koji će preuzeti mandat predsјednika. Ova ceremonija primopredaje ima za cilj da naglasi kontinuitet liderstva unutar mreže, doprinoseći uspostavljanju čvrstih osnova za saradnju među gradovima. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:16