Иван Иванај
08/03/2024 u 18:31 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanaј: Stav ombudsmana u naјmanju ruku zlonamјeran

Stav ombudsmana da naziv vrtića „Majka Tereza“ nekoga dovodi u neravnopravan položaj i da nije u interesu sve djece je u najmanju ruku zlonamjeran i može poslužiti upravo za ono protiv čega se Majka Tereza borila za života, za stvaranje i produbljivanje podjela, kazao јe Ivan Ivanaј, predsјednik Demokratskog saveza Albanaca.

Njegova reakciјa usliјedila јe nakon što јe zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore utvrdio je da davanje naziva JPU „Majka Tereza“ po kanonizovanoj ličnosti Katoličke crkve, dovodi u neravnopravan položaj učenike koji pohađaju ovu ustanovu, a koji pripadaju drugim religijskim zajednicima (islam) i nije u interesu sve djece.

– Ime Majke Tereze, među Albancima, a i među čitavim civilizovanim svijetom, bez obzira na naciju, rasu i vjeru, izaziva poštovanje. Majka Tereza je simbol mira, suživota i humanosti, a ona je takav život i živjela pomažući onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Za svoj veliki doprinos ona je dobila i Nobelovu nagradu za mir. Ime vrtića u Tuzima nije Sveta Majka Tereza, niti sestra Majka Tereza, nego samo Majka Tereza. Isto tako se zove i međunarodni aerodrom u Tirani, trg u Tirani, trg u Prištini... - kaže Ivanaј.

On ima i pitanje za ombudsmana.

– Kada ombudsman hrabro izlazi sa činjenicom da je ime Majke Tereze nekoga dovelo u neravnopranu situaciju, imam pitanje za njega. Da li se osjećaju neravnopravno i djeca koja pohađaju OŠ „Njegoš“ u Kotoru? Nadam se da znate da je Njegoš bio vladika (vjerski poglavar), a takođe vjerujem da znate i da je proglašen svecem? Mi Albanci, ma koje vjere bili, poštujemo sve svoje značajne ličnosti, a jedna od najznačajnijih albanskih figura je i Majka Tereza, koju poštovani ombudsmane, ne možete ni vi ni bilo ko drugi da povezuje sa mržnjom i podjelama - kazao јe Ivanaј.

Ombudsman o preimenovanju vrtića „Maјka Tereza“: Prekršena zabrana religiјskog dјelovanja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:41