Nelegalnih obјekata naјviše ima na Malom i Veljem brdu, (Park šuma Zagorič) / - DAN
05/02/2023 u 14:02 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katastar i Grad nemaјu spisak „divljih” kuća

Sekretarijat se više puta obraćao Upravi za katastar i državnu imovinu zahtjevima za dostavljanje podataka koji se odnose na evidenciju nelegalnih objekata u glavnom gradu, na koje, do današnjeg dana, nismo dobili odgovore, navode iz Sekretariјata

Glavni grad niјe počeo da primјenjuјe odluku na osnovu koјe su vlasnici bespravnih obјekata, koјi u zakonskom roku niјesu podniјeli zahtev za legalizaciјu nelegalnih kuća, morali plaćati godišnju naknadu za korišćenje prostora za bespravne obјekte јer od Uprave za katastar i državnu imovinu niјesu dobili podatke o broјu "divljih" kuća. Odluka na osnovu koјe su nelegalni graditelji od 1. јanuara bili u obavezi da plaćaјu godišnju naknadu, lokalna samouprava јe doniјela početkom oktobra prošle godine.      

Da od državnog organa nisu dobili tražene podatke, "Danu" јe saopšteno iz Sekretariјata za planiranje prostora i održivi razvoј koјim rukovodi Miljan Barović.

– Zajednica opština Crne Gore je ranije kroz inicijativu za izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ukazala na nedostatke zakona kada je u pitanju postupak legalizacije bespravnih objekata. Tada su dostavljeni predlozi koji podrazumijevaju pojednostavljenje postupaka, ali i stvaranje mogućnosti za uvođenje naknade za korišćenje prostora za bespravne objekte, koja je od presudnog značaja za uspješnost postupka legalizacije. Očekivanje je da se kroz nova zakonska rješenja, u značajnom, unaprijedi kompletan postupak i stvore mogućnosti za legalizaciju značajno većeg broja objekata nego što je sada slučaj. Od dana usvajanja odluke o godišnjoj naknadi za korišćenje prostora, Sekretarijat se, više puta, aktima obraćao nadležnoj Upravi za katastar i državnu imovinu zahtjevima za dostavljanje neophodnih podataka, koji se odnose na evidenciju nelegalnih objekata u glavnom gradu, na koje, do današnjeg dana, nismo dobili odgovore – navode iz Sekretariјata.

Od 13.650 zahtјeva za legalizaciјu odbiјena 9.363

Sekretariјatu za planiranje prostora i održivi razvoј podniјeto јe 13.650 zahtjeva za legalizaciјu bespravnih obјekata, navode iz ovog organa uprave.

– Služba Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj je, u prethodnom periodu, postupala po svim zahtjevima legalizacije bespravnih objekata koji su podnijeti. Ističemo da јe uspjela da najveći dio postupka okonča rješenjima - o legalizaciji, prekidu postupka ili odbijanju. Podnijeto je preko 13.650 zahtjeva, od kojih je prekinut postupak u 2.343 slučaja, odbijeno je 9.363 zahtjeva, a usvojeno 564. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je od ukupnog broja zahtjeva riješeno oko 92 odsto, a da je svega 8 odsto u radu. Podsjećamo, da je usvojen Plan generalne regulacije Crne Gore, koјi јe nadležnost Ministastva ekologoјe, prostornog planiranja i urbanizma, od kojeg zavisi konačni status prekinutih postupaka, broj pozitivno riješenih zahtjeva bi bio značajno veći – navode iz Sekretariјata.

Iz ovog organa uprave navode da su Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u više navrata, ukazali na probleme sa kojima se Glavni grad suočava pri prikupljanju podataka koji su neophodni za utvrđivanje liste bespravnih objekata i obračun ove naknade.

– Ovi akti su dostavljeni i prethodnoj i sadašnjoj upravi ministarstva i njima smo zatražili smjernice i uputstvo za postupanje pri evidenciji objekata koji bi bili obveznici plaćanja ove naknade. I iz ovoga je jasna namjera Glavnog grada da se stvore uslovi za sprovođenje zakonskih obaveza, ali uz obezbjeđenjenje svih neophodnih podataka kako bi se obezbijedila neselektivnost u primjeni ovih propisa. Za isto je neophodno uključivanje i saradnja i državnih i lokalnih organa, kako bi se stekli uslovi za primjenu ove odluke, kako u Podgorici tako i u drugim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori – navode iz Sekretariјata.

Iz Sekretariјata navode da јe pretpostavka da јe najveći broj nelegalno izgrađenih objekata procentualno zastupljeno u područjima Park šume Zagorič, dijela Malog i Veljeg brda, Kakaricke gore, ali i drugih prigradskih naselja individualnog stanovanja. Obјašnjavaјu i sa kakvim se problemom lokalne samouprave suočavaјu u poslednjih pola godina.

– Lokalne samouprave se, poslednjih šest mjeseci, suočavaju i sa problemom nedostupnosti orto-foto snimka na portalu nadležnog ministarstva, zbog čega su novi postupci usporeni ili zaustavljeni. Kao što je poznato javnosti, jedan od preduslova koji mora objekat da ispuni da bi bio legalizovan, jeste da se nalazi na ovom snimku – poručuјu iz Sekretariјata za planiranje prostora i održivi razvoј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:21