Mihailo Asanović i Stevan Gajević sa saradnicima o ptencijalima Zete / M portal
31/01/2023 u 14:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potencijali Zetske ravnice od prvorazrednog značaja za crnogorski agrar

Asanović je bio u radnoj posjeti Ministarstvu poljoprivrede gdje je sa državnim sekretarom i predstavnicima ministarstva razgovarao o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede koja su od značaja za novoosnovanu Opštinu Zeta

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović i državni sekretar Stevan Gajević razgovarali su o perspektivama razvoja poljoprivrede i turizma u Zetskoj ravnici, te posvećenosti resornog ministarstva da stanovnicima pruži uslove za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog turizma u Zeti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, Asanović je sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gdje je sa državnim sekretarom Stevanom Gajevićem i predstavnicima ministarstva razgovarao o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede koja su od značaja za novoosnovanu Opštinu Zeta.

"Sagovornici su razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači, uključujući edukaciju i promociju u oblasti ruralnog razvoja, održavanju nekategorisanih i lokalnih puteva, o podršci ministarstva za posebne mjere koje nisu dio Agrobudžeta, dodjeli besplatnih plastenika, kao i uticaju elementarnih nepogoda na poljoprivredna gazdinstva u opštini", kažu u saopštenju. 

Gajević je posebno istakao mogućnosti i značaj plodne Zetske ravnice za razvoj crnogorske poljoprivrede i turizma.

"Naglasivši da Opština Zeta ima velike šanse za razvoj kroz koncept održivog razvoja, on je istakao da je resorno ministarstvo u potpunosti posvećeno obezbjeđivanju uslova za stanovnike Zetske ravnice da maksimalno iskoriste svoje prirodne potencijale u poljoprivrednom sektoru", navode u saopštenju. 

Dodaju da je istanuta obostrana spremnost za unapređenjem saradnje i podrške u dijelu promocije poljoprivredne proizvodnje, edukacije poljoprivrednih proizvođača kao i promocije lokalnih manifestacija iz oblasti ruralnog razvoja u Zeti.

Ministarstvo će, kažu, razmotriti mogućnost podrške pri izgradnji sajamske hale za poljoprivredu u Zeti. 

"Tokom sastanka razgovarano je oko problematike povodom otkupa viškova poljoprivrednih proizvoda i njhove prerade, uz poseban fokus na probleme u dosadašnjem funkcionisanju i saradnji sa preduzećem A.D. Plodovi. Naglašeno je nezadovoljstvo povodom poslovanja ove firme i dosadašnje saradnje sa Glavnim gradom, koji ima 53 odsto akcija", stiču u saopštenju. 

Sastanku su prisustvovali i Amra Terzić i Milena Kotlica ispred Direkcije za biljnu proizvodnju i Direktorata za ruralni razvoj, kao i predstavnici Opštine Zeta, Vesna Maraš i Gavro Kaluđerović.

Sagovornici su se saglasili da će se u narednom periodu intenzivirati dalji razgovori i aktivnosti u cilju unapređenja ruralnog razvoja i rješavanja aktuelnih pitanja iz oblasti poljoprivrede u najmlađoj crnogorskoj opštini.

M portal

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:36