Luka Rakčević / -SRDJAN BOLJEVIC
07/06/2024 u 14:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rakčević: Šansa dogovoru bivšeg i sadašnjeg PES-a, alternativa vanredni izbori

Rakčević je prokomentarisao i stanje na državnom nivou ocjenjujući da je PES odlaskom Milatovića ostao bez legitimiteta

Postoje dva scenarija, jedan je da se bivši i sadašnji odbornici Pokreta Evropa sad dogovore, da pronađu neku vrstu kompromisa, čemu se teži već mjesecima i da gradska uprava nastavi da funkcioniše u punom mandatu, a drugi scenarij je da ukoliko ne dođe do dogovora da se uđe u proces skraćenja mandata Skupštini Glavnog grada, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice, u emisiji "Link" Radija Crne Gore odgovarajući na pitanje kako vidi razrješenje trenutne političke situacije u Glavnom gradu.

– Glavni grad ne smije biti žrtva bilo kakvih političkih obračuna što je nažalost bio slučaj prethodnih mjeseci – rekao je Rakčević. 

On kaže da vanredne lokalne izbore ne vidi kao tragediju, niti misli da će doći do radikalnih promjena, te da će iste političke stranke participirati u budućoj vlasti. Najavljenu inicijativu opozicije o razrješenju gradonačelnice Olivere Injac, Rakčević je ocijenio bespotrebnom. 

–Razumijem potrebu opozicije da dodatno muti vode i da iskoristi neki vakuum nastao izostankom dogovora između PES-a i bivšeg PES-a, ali mislim da je mnogo više fer da ako toga dogovora nema da se ide na nove izbore – rekao je Rakčević.    

Rakčević je naglasio da je izuzetno važno da u Glavnom gradu nema korupcije, nema korupcionaških skandala, da nema situacija da SDT formira optužnice protiv funkcionera Glavnog grada i da sumnjaju da je bilo ko uzeo jedan jedini cent.  

Rakčević se osvrnuo i na vlast na državnom  nivou. 

– Ja mislim da od rascjepa u PES-u i od odlaska Milatovića koji je vodio izborne procese i na lokalnim i na predsjedničkim izborima, što je bio zamajac i inicijalna kapisla za  parlmantarne izbore koje je Spajić na neki način formalizivao, mislim da od toga trenutka Pokret Evropa sad nema legitimitet na državnom nivou. Što se tiče nivoa Glavnog grada, do god je postojala kohezija između partijskih saboraca PES-a i bivšeg PES-a to je moglo da funkcioniše. Ukoliko se taj dogovor postigne to opet može da funkcioniše, ali ukoliko dogovora nema onda je i pitanje legitimiteta potpuno otvoreno – rekao je Rakčević.    

U procesu razgraničenja sa Tuzima i Zetom mi se, kao Glavni grad, zalažemo da se sačuva svaki pedalj Podgorice, kaže zamjenik gradonačelnice. 

–Najveći je problem šta su mjerodavni podaci i dokumenti koji treba da utvrde teritoriju jedne lokalne samouprave – kazao je Rakčević, precizirajući da je pitanje jesu li to planska dokumenta i iz kojeg ranijeg perioda. 

On je problematizovao da li se u ta dokumenta mogu svrstati odluke skupština opština Tuzi i Zeta koje su jednostrano donošene i koje su same utvrđivale svoje granice.  

URA cijeni, kazao je Rakčević, da je predloženo zakonsko rješenje Ministarstva javne uprave da se predsjednik opštine bira neposredno na izborima, prihvatljivo. 

Što se tiče kapitalnih projekata Glavnog grada Rakčević je naveo da je raspisan tender za rekonstrukciju starog zatvora Jusovače vrijedan preko 3,5 miliona eura, počela je eksproprijacija za Jugozapadnu obilaznicu, pripremaju i završavaju projekat za Ulicu Vojislavljevića koja postaje bulevar sa rekonstrukcijom mosta, a taj projekat je vrijedan vriše od 15 miliona eura. Priprema se i završava projekat Podgoričanke, spremaju idejno rješenje za garaže na devet lokacija, a najneophodnija je u centru grada sa preko 1.000 parking mjesta, izlazi tender za digitalizaciju bioskopa KIC "Budo Tomovića", završava se zgrada Gradskog pozorišta...    

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 06:47